3. jul 2024 22:10

Pašalić: Izmene Zakona prave granicu između đaka kada je reč o neprimerenom ponašanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pašalić: Izmene Zakona prave granicu između đaka kada je reč o neprimerenom ponašanju

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da predlozi te institucije za Izmene Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja, koji su upućene resornom ministarstvu, pre svega imaju za cij da se napravi jasna između učenika koji se neprimereno ponašaju i onih čije je ponašanje primereno.

"Često se sva deca izjednačavaju, kaže se 'današnja deca su ovakva ili onakva' a to nije u redu. U tim procedurama koje treba da budu lišene svakog nepotrebnog administriranja, upravo to treba da se reši. To je suština našeg predloga", rekao je Pašalić za Tanjug.

Govoreći o nasilnom i neadekvantom ponašanju učenika, istakao je da njemu umnogome doprinose društvene mreže zbog čega, kako je rekao, neko mora da ih kontroliše.

Dodao je da je njegova Kancelarija Vladi dala predlog Izmena i dopuna zakona o javnom redu i miru koji podrazumeva da u javnom prostoru, kakve su društvene mreže, "ne može da radi baš kako ko hoće".

"Zato smo mi tražili da se tu uvedu ozbiljne sankcije", kaže Pašalić.

Govoreći o merama društveno korisnog rada, ombudsman je kazao da fokus treba da bude na adekvatnijem sprovođenju te mere.

On je rekao da bi društveno korisni rad bio da učenici održavaju higijenu prostorija u dvorištu i u prostorima u kojima uče ili se kreću, napominjući da to ne bi trebalo da bude odvojeno od celog školskog sistema.

"Oni moraju da vide i da imaju uzvratno, odnosno povratnu relaciju sa onima koji se profesionalno bave tim poslom, da vide koliko je taj posao težak, koliko je taj posao naporan, koliko se ulaže i snage, energije i volje da bi njima se omogućilo da oni zaista u adekvatnim uslovima uče", rekao je ombudsman.

Govoreći o vršnjačkom nasilju, Pašalić je kazao da ne postoji "recept" da se takav problem reši i da je najvažnije da da se učenici pitaju šta oni smatraju da se tu treba promeniti.

Istakao je da su učenici učestvovali u kreiranju predloga koje je institucija zaštitnika građana uputila resornom ministarstvu.

Pašalić je istakao da svaki zakon propisuje određene stvari, ali da je praksa sprovođenja bilo kog zakona nešto potpuno drugo.

Odgovarajući na pitanje o deficitu školskih pedagoga i psihologa, Pašalić je rekao da to nije samo problem u prosveti, niti u Srbiji, već i u drugim zemljama i naveo primer Holandije, dodajući da se sa tim moramo suočiti i da će bolja organizacija rada dati bolji efekat.

Govoreći o pritiscima kojima su izloženi nastavnici kada, na primer, roditelji traže bolju ocenu za svoje dete, Pašalić je rekao da se njegovoj službi nastavnici tim povodom nisu obraćali, kao i to da da pretnja visokom kaznom nije adekvatno rešenje.

"Samo uvezanost sistema to rešava. To je zajednički deo posla i to se uvek mora posmatriti tako i da se tačno zna šta je čiji posao, šta su čije odgovornosti, kao i kako se ta osoba tretira ako ne ispuni ono što je obavezno da ispuni. Jedino tako može. Sve drugo je ad hoc rešenje", kaže Pašalić.