13. jul 2024 10:46

Vučević: Da ne rasplamsavamo strasti,da razumemo svačiju bol,da ne zaboravimo naše žrtve

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Da ne rasplamsavamo strasti,da razumemo svačiju bol,da ne zaboravimo naše žrtve

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, povodom reči Munire Subašić iz organizije "Majke Srebrenice" koja je uputila uvrede na račun predsednika Srbije i njegove dece rečima "Alah treba da kazni Vučića što nije bio sponzor rezolucije", da proklinjanje bilo koga ne umanjuje bol za srodnikom niti rešava probleme i pitanja o kojima treba da pričamo.

"Ženi koja je pretrpela to što je pretrpela, ne treba odgovarati na drugačiji način, već samo moliti se Bogu da i njoj oprosti za takve izjave i naravno da svima da dobro zdravlje. Mislim da je predsednik Vučić na dostojanstven način dao odgovor, odnosno izjasnio se po tom pitanju. Nećete vi dobiti veći pijetet prema nevinim žrtvama u Srebrenici time što ćete bacati prokletstvo na nekog", rekao je Vučević na TV Prva.

On je istakao da je posebno nelogično bacati prokletstvo na nekoga ko je pre devet godina došao u Srebrenicu da se pokloni senama ubijenih i ukazao da se krivci za napad na Vučića u Srebrenici pre devet godina ne mogu naći, jer, kako je naveo, ne mogu sami sebe da okrive.

Ukazao je da se napad na Vučića nije desio slučajno, već da je to bilo planirano i da zato nema odgovora, odnosno nema odgovornosti onih koji su to pokušali da učine.

"Na nama je da ne rasplamsavamo strasti, da ne dajemo olako izjave, da imamo racionalni pristup svemu, da razumemo bol i Bošnjaka i Hrvata i Albanaca za njihove žrtve, ali da isto tako ne dozvolimo da ta senka prošlosti i zaborava padne na naše žrtve. Nažalost, istorijski gledano, često nam se to dešavalo. Nisu nam drugi krivi, nego smo mi zaboravljali naše žrtve i naša stradanja, kao da smo se negde toga stideli ili nas je to negde u nekom dnevnom ritmu života opterećivalo, što je prilično ružno. Ono što je za mene krajnje zabrinjavajuće jeste taj pristup dvostrukih aršina kada pričamo o žrtvama. O Srebrenici svi pričaju i mi nemamo problem nikakav o tome i razumemo. Ali kad se priča o srpskim žrtvama, tada nema nigde nikoga, sem nas samih", istakao je Vučević.

Ponovio je da Srbija ne preti nikome i ne zvecka ružjem, već drži ispruženu ruku prema svima u regionu i poziva Bosnu i Hercegovinu da radi na zajedničkim proektima, da se priča o ekonomiji i prosperitetu svih građana u regionu.

"Mi ne želimo da pričamo o ratu, već o miru i ekonomiji, jer je to jedini put uspeha, ne zelimo da se vraćamo u četrdesete i devedesete", rekao je Vučević.

Premijer je naglasio da Srbija poštuje i Republiku Srpsku u okviru Bosne i Hercegovine i insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma.

"Jedino Srbija brani Dejtonski sporazum. A Bošnjaci, odnosno njihova politička elita, apsolutno čini sve da uruši Dejtonski sporazum", rekao je on.

Vučević je ukazao da nema osude Jasenovca i Oluje.

"Mi razumemo, poštujemo i saosrećamo sa bolom svih ostalih naroda. Mi smo 11. jula preskočili, odbili da odgovorimo i Bećiroviću i svima onima koji su davali neozbiljno, neodgovorne i opasne izjave. To nije bio datum za odgovore, čekali smo sutradan da damo odgovore. Niko, niko od njih neće doći u Bratunac i Donju Gradinu, gde su naša stradalna mesta samo da polože cvet i da kaže i mi poštujemo vaše žrtve, žao nam je svih ljudi, bez obzira koje su u vere nacije", rekao je on.

Vučević je istakao da Srbija sve vreme poziva sve zemlje u regionu, pre svega BIH da se zajednički radi na projektima od interesa za obe države.

"Da pravimo jedinstveno tržište, da jačamo ekonomiju, da se bolje povežemo, da gradimo nove puteve,da rekonstruišemo zajedničku prugu, da otvaramo nove avio-linije, da ulažemo u infrastrukturu jedne i druge države zajednički", naveo je Vučević.

On je dodao da nema nikakav problem da Sarajevo ulaže u Srbiju, a da je Srbija spremna da ulaže u Republiku Srpsku i Federaciju.

Premijer je dodao da se obistinilo sve što je do sada predsednik Vučić rekao a odnosi se na donošenje Rezolucije o Srebenici.

"Rekao je da rezolucija donosi suštinski plan za ukidanje Republike Srpske, reviziju Dejtonskog sporazuma i posle, naravno, optužbe ka Srbiji. Jer Srbija na kraju mora da bude kriva", rekao je Vučević.

Istakao je da mnogi priželjkuju ratne sukobe i da se nadaju da će uvući Srbiju u rat sa NATO.

"To je njihov krajnji cilj. Krajnji cilj je da se ide na sukobe jer misle da će kroz sukobe i podršku NATO, saveznika i kroz podršku pre svega velikih zapadnih država, konačno, kako oni to vide, rešiti pitanje Srba u BiH", rekao je premijer Srbije.