7. avgust 2023 16:06

Netanijahu: Produbićemo ekonomske veze sa Saudijskom Arabijom i bez međusobnog priznanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Netanijahu: Produbićemo ekonomske veze sa Saudijskom Arabijom i bez međusobnog priznanja

Foto: Pool Photo via AP/Abir Sultan

TEL AVIV - Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je danas da će njegova zemlja i Saudijska Arabija produbiti ekonomske veze, čak i ako ne budu formalno priznale jedna drugu.

Netanijahu je naveo da je uveren da može da postigne dogovor sa Saudijskom Arabijom kojim će biti uspostavljeni zvanični diplomatski odnosi između dve zemlje, ali je dodao da je, i bez takvog sporazuma, moguće izgraditi "ekonomski koridor" od Arapskog poluostrva do Evrope, koji bi se odnosio na energetiku, transport i komunikacionu tehnologiju.

"To ćemo realizovati. Mislim da ćemo to učiniti bez obzira na to da li ćemo imati formalni mir ili ne", rekao je Netanijahu u razgovoru za Blumberg.

Istakao je da bi Izrael i Saudijska Arabija imali ekonomsku korist od normalizacije odnosa, kao i da bi taj čin obeshrabrio agresivno mešanje Irana u taj region.

Govoreći o palestinskom pitanju, Netanijahu je poručio da neće dopustiti formiranje palestinske države nad kojom Izrael ne bi imao bezbednosnu kontrolu.

"Palestinci bi trebalo da imaju sva ovlašćenja da vladaju svojim narodom, ali nijedno koje bi bilo pretnja po Izrael", rekao je izraelski premijer.