31. avgust 2023 17:45

Produžen mandat mirovne misije UN u Libanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Produžen mandat mirovne misije UN u Libanu

Foto: Shutterstock.com/lev radin, ilustracija

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasao je danas produženje mandata dugotrajne mirovne misije u Libanu za još godinu dana nakon što je postignut kompromis između Francuske i SAD o jeziku o slobodi kretanja UN trupa.

Privremene snage UN-a u Libanu (UNIFIL), osnovane 1978, patroliraju južnom granicom Libana sa Izraelom, a mandat za produženje te operacije obnavlja se svake godine, prenosi Rojters.

Glasanje koje je planirano za sredu odloženo je jer su se Francuska, SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati imali nesuglasice o slobodi kretanja trupa UN, i to zato što je Francuska zadržala narativ prema kojem mirovne snage treba da koordiniraju svoje akcije sa libanskom vladom.

U kompromisu sa SAD i UAE, Francuska je u tekst iz prošlogodišnje rezolucije Saveta, koju je izbrisala, ponovo dodala da sve strane dozvoljavaju ''najavljene i nenajavljene patrole'' trupa UN.

''Sposobnost osoblja UNIFIL-a da izvrši svoje odgovornosti, nezavisno od bilo kakvih ograničenja, je od suštinskog značaja. Zabrinuti smo zbog akcija nekih aktera da ometaju slobodu kretanja misije. Danas usvojena rezolucija uključuje jezik koji snažno potvrđuje punu slobodu kretanja UNIFIL-a'', rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild.

Obnova mirovnih snaga dolazi u vreme povišenih tenzija između Izraela i Hezbolaha koji podržava Iran u Libanu, pri čemu obe strane navode da će vratiti onu drugu u ''kameno doba'' i priprema se za mogući sukob iako poriču da ga žele.