8. jun 2024 22:01

U izraelskom bombardovanju centralne Gaze ubijeno najmanje 50 osoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

U izraelskom bombardovanju centralne Gaze ubijeno najmanje 50 osoba

Foto: AP Photo, File/Ohad Zwigenberg

GAZA - U izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Nuseirat i drugih mesta u centralnoj Gazi ubijeno je najmanje 50 osoba, potvrdile su palestinske vlasti u Gazi danas za Rojters.

Palestinska agencija Wafa navodi da su žrtve uglavnom žene i deca, a da su osim Nuseirata, napadnuti i kampovi al-Magazi, al-Zavajda i al-Buredž, kao i okolina bolnice al-Aksa.

Prema izveštaju Wafe, izraelske snage su takođe pokušale da spreče da pomoć stigne do povređenih ciljajući 130 vozila hitne pomoći, zbog čega su više od deset morala da obustave spasavanje.

IDF: Uništen vojni kompleks Hamasa u Rafi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom operacija u južnom delu Pojasa Gaze izraelski vojnici izvršili raciju i uništili vojni kompleks Hamasa u naselju Tel Sultan u gradu Rafa.

U saopštenju se dodaje da su u toj oblasti izraelski vojnici ubili nekoliko operativaca, locirali tunele i zaplenili oružje.

Kako navodi Tajms of Izrael, Tel Sultan je jedan od četiri bataljona Hamasa u brigadi Rafa, a od kada se operacije IDF fokusiraju duž granice između Egipta i Gaze, bataljon Džabna, koji se nalazi u južnom delu jugu grada, pretrpeo je najveću štetu.

IDF navodi i da se nastavlja operacija u gradovima Deir el Balah i Bureidž u centralnom delu Pojasa Gaze, pri čemu se izvode udari na desetine lokacija "koje koriste terorističke grupe i ćelije naoružanih ljudi".

Izraelska vojska spasila četiri taoca koje je oteo Hamas 7. oktobra

Izraelska vojska saopštila je da je danas u operaciji u centralnom Pojasu Gaze spasila četiri taoca koje je Hamas oteo u oktobru.

Oslobođeni su Noa Argamani, Almong Meir Jan, Andrej Kozlov i Šlomi Ziv. Svi oni bili su među taocima koje je oteo Hamas 7. oktobra sa muzičkog festivala Supernova.

Kako se navodi, specijalne snage izvele su istovremene racije na dve lokacije Hamasa u mestu Nuseirat. Na jednoj lokaciji je spasena Argamani, dok su preostalih troje otetih Izraelaca spaseni iz drugog objekta, prenosi Tajms of Izrael.

Prema prvim lekarskim nalazima, svi spaseni taoci su u dobrom stanju. Oni su prebačeni u bolnicu Tel Hašomer na dalju dijagnostiku.

Zvaničnik Hamasa: Oslobađanje četiri taoca za devet meseci borbi je znak neuspeha

Izrael danas slavi oslobađanje četiri taoca, međutim, visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Rojters da je ova objava o oslobađanju "znak neuspeha".

"Vraćanje četiri zatočenika posle devet meseci borbi je znak neuspeha, nije nikakvo dostignuće", rekao je on.

Izraelska vojska saopštila je da je danas u operaciji u centralnom Pojasu Gaze spasila četiri taoca koje je Hamas oteo u oktobru.

Oslobođeni su Noa Argamani, Almong Meir Jan, Andrej Kozlov i Šlomi Ziv. Svi oni bili su među taocima koje je oteo Hamas 7. oktobra sa muzičkog festivala Supernova.

Netanijahu: Izrael ne popušta pred terorizmom, posvećen oslobađanju svih talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izrael ne popušta pred terorizom i da deluje, kako je naveo, "kreativno i hrabro" da oslobodi taoce koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

Netanijahu je istakao da Izrael neće odustati dok ne završi misiju oslobađanja svih talaca, preneo je Rojters.

"Posvećeni smo tome i u budućnosti. Mi nećemo odustati dok ne završimo misiju i vratimo kući sve taoce - i one žive i mrtve", naveo je Netanijahu.

IDF: Nastavak dotoka pomoći za Gazu preko američkog pristaništa narednih dana

Priliv humanitarne pomoći u Pojas Gaze pomorskim putem, preko plutajućeg pristaništa koje su izgradile Sjedinjene Američke Države, biće nastavljen u narednom periodu, nakon popravke, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF).

U saopštenju se navodi da je izraelska vojska počela da obezbeđuje priobalno područje kod pristaništa.

Foto: U.S. Central Command via AP/

 

"Ponovno uspostavljanje pristaništa za kontinuirane isporuke humanitarne pomoći za narod u Gazi biće moguć u narednim danima", kaže se u saopštenju, prenosi Rojters.

Centralna komanda SAD saopštila je u petak da je ponovo postavila pristanište kod obale Gaze, koje je privremeno bilo uklonjeno nakon što se, dve nedelje od uspostavljanja, srušio deo konstrukcije.

Katar i Egipat na zahtev SAD pritiskali Hamas da prihvati mirovni sporazum

Posrednici u mirovnim pregovorima Izraela i Hamasa, Katar i Egipat, pritiskali su u prethodnim danima, na poziv SAD, Hamas da prihvati mirovni sporazum koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden, preteći zamrzavanjem sredstava, sankcijama i hapšenjem, rekli su anonimni zvaničnici za Vol strit džurnal.

Zvaničnici Hamasa, sa sedištem u Dohi u Kataru, nagovestili su da će odbiti taj sporazum, bez obzira na pritiske, prenosi Tajms of Izrael.

"Postoji raskorak između onoga što je na papiru i Bajdenovih izjava", piše u saopštenju Hamasa objavljenom u sredu.

Bajden je 31. maja izneo izraelski plan u tri faze za prekid vatre u Pojasu Gaze, koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu.

Broj ubijenih u izraelskom bombardovanju kampa Nuseirat porastao na 210

Broj poginulih u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze porastao je na 210, saopštile su vlasti u palestinskoj enklavi.

''Više od 400 povređenih dovedeno je u bolnicu Al-Aksa zbog brutalnog izraelskog masakra u kampu Nuseirat“, navodi se u saopštenju Hamasove kancelarije za medije.

Kancelarija je uputila hitan apel međunarodnoj zajednici i međunarodnim organizacijama da opskrbe bolnicu Al-Aksa medicinskim potrepštinama i generatorima kako bi se osigurao nastavak rada, prenosi Anadolija.

Osim kampa Nuseirat, Izrael je u toku dana bombardovao i kampove al-Magazi, al-Zavajda i al-Buredž, kao i okolinu Al-Akse, a palestinska agencija Wafa je izvestila da su žrtve uglavnom žene i deca.

Hamas: Nekoliko talaca ubijeno u izraelskoj operaciji u izbegličkom kampu

Potparol Hamasove naoružane brigade Al-Kasam, Abu Ubajda, danas je saopštio da je nekoliko talaca ubijeno u izraelskoj operaciji spasavanja zarobljenih u izbegličkom kampu Nuseirat i obližnjim područjima u centralnom Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Izraelske vlasti su saopštile da je danas preminuo komandant antiterorističke jedinice Jamam, 28-godišnji Jitav Lev Halevi, koji je ranjen tokom operacije na Zapadnoj obali 4. maja, javlja Tajms of Izrael.

Oslobođeni su Noa Argamani, Almong Meir Jan, Andrej Kozlov i Šlomi Ziv, koji su bili u među taocima koje je oteo Hamas 7. oktobra sa muzičkog festivala Supernova.

Ranije danas, u izraelskom bombardovanju kampa Nuseirat ubijeno je 210 osoba, a povređeno je oko 400 ljudi, prema podacima palestinskih vlasti u enklavi.

Egipat: Izraelski napad na izbeglički kamp Nuseirat kršenje međunarodnog prava

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova danas je osudilo izraelski napad na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze i navelo da izraelska operacija u kojoj je ubijeno 210 Palestinaca predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U saopštenju se poziva Savet bezbednosti UN da "odmah interveniše kako bi zaustavio izraelski rat protiv Pojasa Gaze".

Predsednik Palestinske samouprave (PA) Mahmun Abas prethodno je zatražio hitnu sednicu SB UN i naglasio da međunarodna zajednica mora da interveniše kako bi zaustavila tragediju palestinskog naroda u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

U saopštenju egipatskog Ministarstva ne pominju se četiri izraelska taoca koja su oslobođena u toku operacije, prenosi Tajms of Izrael.

Borelj: Krvoproliće u Gazi mora odmah da prestane

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je danas oslobađanje četiri izraelska taoca, ali je osudio izaelski napad na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze u kojem je ubijeno 210 osoba.

Borelj je poručio da je predlog sporazuma o primirju koji je predstavio američki predsednik Džo Bajden put ka okončanju ubijanja.

Borelj je u objavi na platformi X istakao da "krvoproliće mora odmah da se završi".

"Izveštaji iz Gaze o još jednom masakru civila su užasni. Mi ovo najoštrije osuđujemo. Plan u tri faze američkog predsednika je put ka trajnom prekidu vatre i okončanju ubijanja", napisao je on.

Jordan: Izrael krši međunarodno pravo, u Gazi vrši ratne zločine

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je ''brutalni izraelski napad“ na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze i istaklo da Izrael krši međunarodno pravo dok vrši ''ratne zločine u Gazi''.

U saopštenju ministarstva se navodi da napad ''odražava sistematsko ciljanje palestinskih civila, izraelsku upornost u kršenju međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava“, prenosi Tajms of Izrael.

Jordan je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme hitne mere da zaustavi ''izraelske ratne zločine u Gazi'' i obaveže Izrael, kao ''okupatorsku silu'', da poštuje međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo i zaustavi svoj rat u Gazi.

Ranije danas, u izraelskom bombardovanju kampa Nuseirat ubijeno je 210 osoba, a povređeno je oko 400 ljudi, prema podacima palestinskih vlasti u enklavi.

Hamas upozorio da su ugroženi životi preostalih talaca nakon izraelskog napada

Portparol Hamasa Abu Obeida poručio je da su životi preostalih talaca koje drži ova militanta organizacija ugroženi, nakon izraelske operacije u izbegličkom kampu Nuseirat, u centralnom delu Pojasa Gaze, u kojoj je spaseno četiri zarobljenika, a ubijeno 210 Palestinaca.

''Operacija će predstavljati veliku opasnost za neprijateljske zarobljenike i negativno će uticati na njihove uslove i živote“, rekao je on, prenosi Tajms of Izrael.

Potparol Hamasove naoružane brigade Al-Kasam, Abu Ubajda, prethodno je saopštio da je nekoliko talaca ubijeno tokom izraelskog napada na Nuseirat.

Ranije danas, u izraelskom bombardovanju kampa Nuseirat ubijeno je 210 osoba, a povređeno je oko 400 ljudi, prema podacima palestinskih vlasti u enklavi.

Iran: Napad Izraela na izbeglički kamp u Gazi posledica je neaktivnosti SB UN

Iransko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da je izraelski napad na izbeglički kamp u centralnom Pojasu Gaze tokom operacije spasavanja talaca posledica neaktivnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) i međunarodne zajednice, javili su iranski državni mediji.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani naveo je da su ti "užasni" zločini nastali kao posledica neaktivnosti svetskih vlada i odgovornih međunarodnih tela, uključujući i SB UN, preneo je Rojters.

U izraelskom bombardovanju kampa Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze danas je ubijeno najmanje 210 osoba, a povređeno oko 400, prema podacima palestinskih vlasti u enklavi.

Izraelske snage su danas spasile četvoro talaca u mestu Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze koje je držao Hamas od 7. oktobra prošle godine.

Novi protesti u Izraelu, okupljeni traže nove izbore i sporazum o taocima

Desetine hiljada ljudi okupilo se večeras u Tel Avivu pozivajući izraelsku vladu da sa Hamasom postigne sporazum o oslobođenju 120 talaca koji su i dalje u Pojasu Gaze, nakon vesti o uspešnom spasavanju četiri taoca ranije tokom dana.

U Haifi, Cezareji, Beršebi i Hod Hašaronu demonstranti pozivaju na nove izbore i dogovor o taocima.

Demonstranti su se okupili i u gradu Mispe Ramon, kao i na raskrsnicama Karkur i Amijad, gde su prisutni blokirali saobraćaj, prenosi Tajms of Izrael.

U operaciji u izbegličkom kampu Nuseirat, izraelske snage su danas oslobodile Nou Argamani, Almonga Meira Jana, Andreja Kozlova i Šlomija Ziva, koje je Hamas oteo 7. oktobra sa muzičkog festivala Supernova.

Netanjahu pozvao Ganca da ne podnosi ostavku

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je danas člana ratnog kabineta Benija Ganca da ne podnosi ostavku, nakon njegove najave da će izaći iz vladajuće koalicije ako Netanjahu do danas ne predstavi jasnu strategiju za Pojas Gaze nakon okončanja rata.

Netanjahu je na platformi X poručio da je sada "vreme za jedinstvo, a ne za podele".

"Moramo ostati jedinstveni pred velikim zadacima koji su pred nama. Pozivam Benija Ganca - ne napuštajte vladu za vanredne situacije. Ne odustajte od jedinstva”, naveo je on.

U saopštenju objavljenom nekoliko minuta kasnije, Ganc je odgovorio da su, "pored opravdane radosti" zbog oslobađanja četvoro talaca svi izazovi sa kojima se Izrael suočava ostali isti kakvi su bili.

Rojters: Hezbolah upotrebio raketu Falak 2 u napadu na Izrael

Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je danas da je ispalila salvu raketa Falak 2 na vojni komandni centar na severu Izraela.

Bezbednosni izvor rekao je Rojtersu da je to prvi put da je grupa upotrebila ovu vrstu rakete, nakon što je u desetinama prethodnih navrata ispalila Falak 1.

Izraelski borbeni avioni nedavno su završili talas vazdušnih napada na južni Liban, gađajući grupu boraca i raketne bacače, navodi IDF.

Izraelska vojska tvrdi da je pogođena zgrada u kojoj je boravilo nekoliko pripadnika Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.

Hakan Fidan: Počinioci napada na Nuseirat će biti pozvani na odgovornost

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da je danas osam država u okviru grupe zemalja u razvoju D8 u Istanbulu najavilo podršku Palestini usled izraelskih napada, a da će odgovorni za napad na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze biti pozvani na odgovornost.

"Ne sumnjamo da će oni koji su izvršili ovaj masakr u Gazi jednog dana biti pozvani na odgovornost i da će pobediti oni koji se zalažu za mirnu budućnost Palestine", rekao je Fidan u obraćanju u Istanbulu na otvaranju Vanrednog sastanka Saveta ministara spoljnih poslova D8.

Istakao je da je ovaj vanredni sastanak održan upravo kako bi se iskazala snažnija podrška i solidarnost za Palestinu, prenosi agencija Anadolija.

Ministar je naglasio da je potrebna akcija kako bi se zaustavio konflikt u enklavi, kao i da se ne radi o izraelsko-palestinskom sukobu, već o izazovu globalnoj demokratiji.