28. jun 2024 16:04

Demokratski glasači kritikuju Bajdenov nastup na debati, pozivaju ga da odstupi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Demokratski glasači kritikuju Bajdenov nastup na debati, pozivaju ga da odstupi

Foto: AP Photo/Evan Vucci

VAŠINGTON  - Predsednik SAD Džo Bajden suočava se sa kritikama i pozivima da odstupi iz kampanje za reizbor nakon lošeg performansa tokom sinoćnje debate sa republikanskim rivalom Donalndom Trampom, a jedan njegov donator nazvao je Bajdenov nastup ''diskvalifikujućim''.

Neimenovani donator je za Rojters rekao da će neki zvaničnici partije pozvati Bajdena da odstupi u korist drugog demokrate pre nacionalne konvencije u avgustu, na kojoj će Demokratska partija zvanično imenovati svog kandidata.

Kolumnista Njujork tajmsa, demokrata Tomas Fridmen, u današnjem članku nazvao je Bajdena dobrim čovekom i dobrim predsednikom, ali ga je pozvao da ustupi mesto drugom demokratskom kandidatu kako bi Donald Tramp izgubio u novembru.

Demokratski glasači koji su pratili debatu opisali su Bajdenov nastup kao slab, sramotan i težak za gledanje, ali zvaničnici, uključujući potpredsednicu Kamalu Haris, tvrde da jedna loša debata ne može da poništi 3,5 godine dela tokom predsedničkom mandata.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom, čije se ime često navodi kao potencijalni alternativni kandidat, rekao je novinarima nakon debate da Bajden ne bi trebalo da odstupi.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ni Bajden ni Tramp nisu popularni među biračima, a ispitanici su takođe rekli da strahuju od političkog nasilja u zemlji nakon novembarskih izbora.

Ova predsednička debata dogodila se četiri meseca pred izbore, što je ranije nego obično, što bi moglo da bude prednost za Bajdena, budući da će presuda Trampu biti izrečena 11. jula, dan pre zvanične republikanske nacionalne konvencije, navodi britanska agencija.