2. jul 2024 17:23

Putin će se sastati sa Đinpingom i Erdoganom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin će se sastati sa Đinpingom i Erdoganom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Vyacheslav Prokofyev

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće nekoliko važnih bilateralnih sastanaka na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani, uključujući i lidere Kine i Turske, rekao je pomoćnik predsednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov.

"U suštini, bilateralni pregovori će biti održani 3. jula, odnosno pre otvaranja samita ŠOS. Očekuje se da ćemo prvi razgovor imati sa predsednikom Mongolije Ukhnaginom Hurelsukom, zatim sa predsednikom Azerbejdžana, Ilhamom Alijevim, a nakon toga razgovor sa premijerom Pakistana Šehbazom Šarifom. Nakon toga, razgovor sa (predsednikom Turske Redžepom Tajipom) Erdoganom, zatim sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a pre odlaska na neformalnu večeru za učesnike samita, naš predsednik će se sastati sa domaćinom ovog samita, (predsednikom Kazahstana Kasimom-Žomartom) Tokajevim", rekao je Ušakov, prenosi Ria novosti.

Govoreći o predstojećem sastanku ruskog lidera sa Erdoganom, Ušakov je napomenuo da će razgovarati o "važnim i osetljivim pitanjima".

Kremlj očekuje da će na sastanku biti reči o Putinovoj planiranoj poseti Turskoj, dodao je Ušakov.

On je istakao da u Astani nije planiran susret Putina i beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Učesnici samita nameravaju da potpišu paket od 24 zajednička dokumenta i da usvoje završnu deklaraciju i izjavu o privrženosti principima dobrosusedstva i jedinstva.