3. jul 2024 21:35

Predsednik GS UN: Nastavljamo da se zalažemo za teritorijalni integritet Ukrajine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik GS UN: Nastavljamo da se zalažemo za teritorijalni integritet Ukrajine

Foto: TANJUG/FOTO TANJUG/ZORAN COLIĆ

KIJEV - Generalna skupština UN nastaviće da se zalaže za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine bez obzira na ishod izbora u zemljama širom sveta ove godine, izjavio je danas predsednik GSUN Denis Frensis, dodajući da ''nijedna zemlja nema pravo da napadne drugu zemlju''.

Tokom prve posete Ukrajini, u okviru koje se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, on je istakao da se taj stav neće promeniti, ''jer je zakon u pitanju'', prenosi AP.

Agenija podseća da su predstojeći predsednički izbori u SAD, kao i izbori u nekoliko ključnih zemalja EU izazvali zabrinutost zbog potencijalne procene u politici među zapadnim zemljama, čija je vojna i finansijska podrška ključna za Kijev.

''Na nama će biti da vremenom svedočimo kakve su implikacije rezultata tih izbora na ceo međunarodni sistem, a posebno na državu Ukrajinu. Uveren sam da narod Ukrajine neće odustati. Oni to neće prihvatiti i neće dozvoliti stranu dominaciju nad svojom domovinom'', rekao je Frensis.

Predseednik GSUN je obećao da će podržati mirovni plan Zelenskog, o čemu se razgovaralo na nedavnom međunarodnom skupu u Švajcarskoj kojem su prisustvovale brojne zemlje i tela, uključujući UN.

Pozvao je Rusiju da odmah povuče svoje trupe s ukrajinske teritorije.