12. decembar 2022 11:10

FIlm "Kristina" najbolje ostvarenje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka

Izvor: TANJUG

podeli vest

FIlm "Kristina" najbolje ostvarenje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka

Foto: Damir Dervišagić

BEOGRAD - Film "Kristina" reditelja Nikole Spasića, zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini, transrodnoj seks radnici koja u filmu glumi samu sebe, proglašen je za najbolji film Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, koji je završen sinoć u Domu omladine Beograda.

Žiri koji su činili Dragan Nikolić i Milica Tomović u obrazloženju je naveo da ih je film "Kristina" iznenadio.

"To je mali film koji govori o veri, hrabrosti da se bude ono što jeste, o krivici da se bude ono što jeste, o moralu u nemoralnoj zemlji, o nasleđu, o identitetu, o želji za pripadanjem i ljubavi".

Reditelj Nikola Spasić se zahvalio direktoru festivala Predragu Azdejkoviću, publici i ekipi filma.

"Ovo nisam očekivao uopšte, u selekciji su sve ozbiljni autori, a neki od njih i jako ozbiljni. Juče na tribini smo baš pričali da li film može da promeni neke stvari. Mislim da može, tako da je ovo mali korak ka tome", dodao je Spasić.

Žiri koji su činili Milan Živanović i Isidora Goncić za najbolji dokumentarni film na 14. Merlinki izabrao je kanadsko ostvarenje "Anges u kadru" reditelja Čejsa Džojnta, koji se zahvalio na nagradi video porukom.

Za najbolji kratki igrani film odabrao je kiparski film "Lov" (Kamil Saldun, Šole Zaraei).

"Posvećujemo ovu nagradu LGBTI+ zajednici u Iranu, koja se svakodnevno bori na ulicama za svoje pravo na egzistenciju i život. Nadam se da će biti slobodni i imati jednaka prava, kao i svi ostali u Iranu koji protestuju", istakla je rediteljka ovog filma Šole Zaraei.

Najbolji kratki dokumentarni film je špansko ostvarenje "Maldita, ljubavna pesma Sarajevu" (Amaia Ramirez, Raule de la Fuente Kale) u kome Božo Vrećo, najrevolucionarniji umetnik Balkana, peva o žvotu, prevladavanju prepreka i ljubavnoj priči dva grada, Sarajeva i Barselone.

Najbolji kratki animirani film je italijanski film "Lonac" reditelja Lea Černica.

Specijalne nagrade osvojila su srpska ostvarenja: kratki film "Drvo tamjana" reditelja Stefana M. Mladenovića, dokumentarac "Do daske" Aleksandra Reljića i igrani film "Kristina" Nikole Spasića.

Stefan M. Mladenović se zahvalio na nagradi i istakao kako mu je ova nagrada "veliki vetar u leđa".

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka odr?ano je od 8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom "Acta, non verba". Tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 9. do 12. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.