26. decembar 2022 21:19

Pravnik Dragutin Nenezić: Zabrana ulaska patrijarhu potez za razobličavanje Kurtijeve politike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pravnik Dragutin Nenezić: Zabrana ulaska patrijarhu potez za razobličavanje Kurtijeve politike

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pravnik iz Beograda Dragutin Nenezić koji godinama radi na Kosovu i Metohiji ocenio je danas da odluka Prištine da patrijarhu srpskom Porfiriju zabrani ulazak na KiM nije iznenađujuća, jer je u skladu sa antisrpskom i antipravoslavnom politikom koju vodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"Dobro je što nakon ovog poteza ne postoji nijedan argument da bi neko tvrdio da je Kurti demokrata...dorbo je za razolbičavanje Kurtijeve politike', rekao je Nenezić za Tanjug i dodao da je bilo pitanje vremena kada će se tako nešto dogoditi.

Na pitanje kakva je poruka time poslata Srbima na KiM, Nenezić je naglasio da su ljudi koji žive južno od Ibra svedočili mnogo težim dešavanjima, različitim vidovima nasilja, ubistvima, martovskom nasilju...

Vrlo su svesni sa kakvim se sistemom suočavaju, a ovo su samo metastaziranja tog sistema, rekao je Nenezić i dodao da je to Srbima krajnje nenaklonjen sistem i pitanje je samo intenziteta njegovog sporovđenja.

Na pitanje da li u tom smislu možemo da očekujemo da se dese još ekstremnije stvari, Nenezić kaže da je to pitanje svih pitanja, te da mu je poznato da Kurti intenzivno traži podršku međunarodnih misija da se uklone barikade.

Kaže da još ne postoji zajednički stav po tom pitanju, da su neke zemlje za, neke protiv, neke po strani a neke uzdrzane.

Dodao je da ne vidi da će se tu nešto promenti iako bi Kurti voleo da izvede akciju samostalno.

''Kurti još ima kakvu tavku svest da bi mu takva akcija bez međunarodne podrške donela gubitak ili nesto više od toga'', rekao je on i ocenio da Kurti fizički i politički nema snagu to da izvede sam.

Ukazao je da izostaje reakcija međunarodne zajednice i podsetio da je prošli put kada je Kurti prekoračio mogućnosti smenjen za nekoliko dana.

"Sada mu se sve toleriše, ali suštinski ne postoje sankcije i to je vrlo zanimljiva stvar, sve mu se toleriše otisao je predaleko, a za to da ode do kraja nema podršku', rekao je pravnik iz Beograda i dodao da postoji mogućnost da je ovo možda međunarodno testiranje Krutijeve zrelosti.

"Možda neko želi da Kurti napravi grešku da bi ponovo otišao", rekao je Nenezić.

Na pitanje o barikadama, procenjuje da one mogu da budu uklonjene i ovoga trenutka ali i za nekoliko nedelja, meseci, a na to da li misli da Briselski sporazum vredi kaže da smatra da se on već ugasio i da je odumro.