10. jul 2024 13:48

Sovilj: Preliminarne prognoze su da će avgust biti topliji od proseka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sovilj: Preliminarne prognoze su da će avgust biti topliji od proseka

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je da preliminarne prognoze za avgust govore da će on biti topliji od proseka, odnosno da će srednja maksimalna temperatura biti između 30 i 32 stepena.

"Srednja maksimalna avgustovska temperatura koja se očekuje je između 30 i 32 stepena. Količina padavina i dalje neravnomerno raspoređena - imaćemo te lokalne kratkotrajne intenzivne pljuskove", rekao je Sovilj za Tanjug.

On je rekao da su u junu u Srbiji bila dva toplotna talasa, i da je ovo sada početkom ovog meseca sedmi toplotni talas u našoj zemlji.

"Rekordi koji su postavljeni u Srbiji su iz 2007. godine, tada je u Smederevskoj Palanci bilo 44,9 stepeni, a u Beograd 43,6. Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu, ovi rekordi ne bi trebalo da budu oboreni, ali se dnevne maksimalne temperature približavaju ovim vrednostima", rekao je Sovilj.

Najavio je da će najtopliji dani u ovoj sedmici biti petak i subota, a u sledećoj prva polovina nedelje.

Jul ima potencijal da obori toplotne rekorde, dodaje Sovilj, s obzirom na intenzitet i snagu ovog toplotnog talasa koji je u našoj zemlji tek započeo.

"Do sada je kao i celokupno leto, i najtopliji jul bio 2012. godine. Tada je srednja maksimalna temperatura u Beogradu na Vračaru iznosila 32,6 stepeni.

S obzirom da će u većini ovih dana pred nama temperature biti između 37 i 40 u Beogradu, a u poslednjoj dekadi meseca opet su očekivanja da budu između 30 i 35 stepeni, ovaj jul ima veliki potencijal da se nađe na prvom mestu i po srednjoj maksimalnoj temperaturi i po srednjoj dnevnoj temperaturi, ali i po dužini i intenzitetu ovog toplotnog talasa", objasnio je Sovilj.

Kada je reč o padavinama, meteorolog je rekao da što se tiče pojave lokalnog ili izolovanog pljuska, njega možemo očekivati u nedelju i zatim u drugom delu naredne sedmice.

"Međutim mi smo krajem juna i početkom jula imali jednu epizodu intenzivnih padavina, kako na području Beograda tako i na području Srema, zapadne Srbije, južnog Banata su već 1. jula dostignuti ti mesečni srednjaci kada su padavine u pitanju, jer je palo 67 litara kiše po kvadratnom metru u Beogradu, a u Sremskoj Mitrovici i oko 80 litara po kvadratnom metru", rekao je Sovilj.

Ostali krajevi Srbije su dobili manju količinu padavina, dodao je Sovilj, a upravo i to jeste jedna nuspojava globalnog porasta temperature - povećanje neravnomernosti u padavinama odnosno to da kišne epizode bivaju sve kraće, a da se produžavaju sušni periodi između.

"Visoke temperature praćene su u svakom slučaju deficitom padavina. To će negativno naravno uticati na celokupnu poljoprivrednu proizvodnju. Dodatno se povećava rizik od šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru, zato štu su temperature ne samo 10 stepeni iznad proseka, iznad očekivanja za ovaj period godine, nego praktično i taj deficit padavina će višestruko da poveća rizike u Srbiji i regionu", objasnio je Sovilj.