17. jul 2024 09:33

Miloš Vučević: Projekat "Jadar" vraćen u početnu fazu, nećemo dozvoliti nasilje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Vučević: Projekat "Jadar" vraćen u početnu fazu, nećemo dozvoliti nasilje

Foto: Tanjug

Vučević: Ne očekujem promenu politike SAD prema KiM

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da ko god da pobedi na američkim izborima, ne može da se očekuje drastična promena politike SAD.

On je to rekao za Tanjug, na pitanje da li promene u Briselu i eventualne promene u Vašingtonu nakon izbora mogu da utiču na pregovore Beograd i Prištine i na ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i dodao da se oba kandidata (Donald Tramp i Džozef Bajden) kandiduju za svoj poslednji mandat, kao i da su spremni da donose teže ili važnije odluke.

"Od sastava EK ne očekujem velike promene, činjenica da dolazi estonska premijerka na čelo Ministarstva za spoljne i odbrambene poslove, mislim da će to pojačati anti ruski narativ i tvrđu politiku", ocenio je on.

Vučević smatra da Kurti do izbora na Kosovu i Metohiji neće odustati od svoje agende, i dodao da ne vidi nikakav pomak osim straha da Kurti hoće da uvuče Srbiju u sukobe i protera Srbe sa KiM.

Predsednik Vlade kaže da ima snažnih argumenata i za i protiv da Srbi učestvuje na izborima na KiM, istakavši da je to vrlo teška odluka koja treba da bude doneta.

"Videli ste oko popisa, dobar deo Srba na severu nije učestvovao u popisu na KiM. Nemoguće je da Zvečan ima 100 stanovnika, vidite da su Srbi na severu bojkotovali popis, u Gračanici su učestvovali", naveo je on.

Dodaje da je najveći pritisak pre svega na severu KiM jer je tu najhomogenija srpska zajednica, i zato što je sever KiM primarna meta Kurtiju u etničkom čišćenju.

Vučević je napomenuo da je srpska zajednica izložena brojnim pritiscima u regionu, i dodao da se vodi antisrpska politika u regionu, a Srbija optužuje da je ona agresor i faktor nestabilnosti u regionu.

"Mi dve i po godine slušamo da ćemo nekog da napadamo, da se spremamo za neke ratove. Dve i po godine pričamo da ne idemo u nikakve ratove, ne spremamo se, jačamo vojsku da nas niko ne napadne, ne da bismo mi nekog napali. Mi smo ti koji molimo sve da se svi problemi i otvorena pitanja rešavaju kroz proces dijaloga, razgovora", zaključio je Vučević.

Nema zaokružene evropske priče bez Zapadnog Balkana

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, govoreći o članstvu Srbije u EU, da nema zaokružene ervopske priče bez Zapadnog Balkana i poručio da će Srbija nastaviti da radi sve što je do nje, da se razvija, sprovodi reforme koje su u njenom interesu, ali da ostane slobodna i nezavisna država.

"Od Brisela isto tako zavisi da li želi ili ne želi proširenje. Mi bi želeli da se priključimo EU ne zato što imamo neke snažne emocije ka EU, ne mislim da je EU pitanje emocija, nemaju ni oni međusobno preterane emocije već imaju političke i ekonomske interese. Kada to postavimo na racionalni nivo onda vidimo zašto je naš cilj da budemo članice EU", naveo je on za Tanjug.

Iako je bilo bezbroj datuma u protekle 24 godine kada bi Srbija mogla da bude primljena u EU, Vučević kaže da Srbija treba da radi na svom cilju i da plan rasta koji treba da bude usvojen do kraja leta u Vladi Srbije iskoriti pametno za razvoj države.

Kako je naveo, brzina evrointegracija ne zavisi samo od Srbije, istakavši da se već tri godine čeka na otvaranju novog klastera.

"Ako možemo da dobijemo zelene linije koridora za prolazak kroz granice za naše kamione bez zadržavanja, ako možemo oko automobilske industrije da dobijemo istu kategorizaciju kao što se proizvodi u EU, to su prednosti za našu državu, a ovi procesi neka idu svojim tokom i nadam se da će biti uspešni, radićemo da budu uspešni", poručio je on.

Uskoro sednica republičke i pokrajinske vlade i razgovori sa gradonačelnicima

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević najavio je danas da će biti održana zajednička sednica republičke i pokrajinske vlade, navodeći da to nisu "suprotstavljeni tabori" već jedinstven politički spektar.

Vučević je za Tanjug rekao da uskoro očekuje i razgovore sa gradonačelnicima, ali i razgovore sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem.

"Mislim da je prirodno da predsednik vlade i gradonačelnik glavnog grada zajedno dogovore najvažnje stvari, najvažnje projekte za glavni grad koji podržava i država, ali i sa gradonačelnicima Novog Sada, Niša, Kragujevca, ali i predsednicima opština u manjim sredinama. Niko nije manje bitan za Srbiju", naveo je Vučević.

On je najavio da će početkom avgusta biti obeležena godišnjica pogroma Srbija u akciji "Oluja", nakon toga 100 dana vlade i zatim brojne posete.

Govoreći o obeležavanjima godišnjica pomena, Vučević je napomenuo da je na pomenu u Potočarima u fokusu bila Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić, kao i da su to bile najčešće izgovarane reči.

Vučević je istakao da u Srebrenici ima saosećanja prema boli koju ima bošnjačko-muslimanski narod, ali da tu nema bola i saosećanja sa srpskim žrtvama.

"Kada smo mi davali pomen stradanju Srba u tom srednjem Podrinju, u Bratuncu, nema nikoga. Niko se ne saoseća sa srpskim žrtvama. Mi sami moramo da oplakujemo i molimo se za pokoj duša naših sunarodnika koji su stradali, ali ako je nešto dobro u svemu tome, onda je dobro da smo se mi probudili i prizvali pameti i savesti da ne zaboravljamo naše žrtve i naše ljude", rekao je Vučević. 

Zadatak Srbije je da suštinski podrži mlade talente

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je zadatak države da suštinski, a ne samo deklarativno, podrži darovite đake i studente.

Vučević je u razgovoru za Tanjug istakao da ne smatra nedostatakom to što se naša deca školuju u inostrantvu, kao i da većina njih Srbiju vidi kao svoju kuću.

"Kada gledate našu istoriju, mnogi najznačajniji ljudi u našoj istoriji su se školovali u inostranstvu, ali su se vraćali u Srbiju i radili za Srbiju i živeli u njoj", rekao je premijer.

On dodaje da škole, profesori, a pre svega roditelji, koji su neizostavni faktor uspeha dece, imaju punu podršku države.

Navodi da će država raditi na stvaranju boljih uslova za rad u školama.

"Naš posao je da njihovi roditelji imaju bolje plate, da njihove bake i deke imaju sigurnije penzije. Da bude bolja Srbija, da čuvamo mir i stabilnost u državi", poručio je premijer, dodavši da veliku ulogu igraju i mediji, koji bi trebalo više da pišu o mladim talentima koje Srbija ima.

Vučević: Moguć dolazak Šolca u Beograd, ne mogu da kažem da je to sigurno

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će nemački kancelar Olaf Šolc verovatno u petak doći u posetu Beogradu, ali da ta informacija nije zvanično potvrđena.

"Ne mogu da kažem da je to sigurno, ali postoji šansa", rekao je Vučević za Tanjug, upitan o nezvaničnim najavama da će Šolc doći u posetu Bogradu i da će tema biti litijum.

"Ne vidim šta je tu loše. Pa to znači da mi imamo prednost u našim rukama", rekao je Vučević. 

Vučević: Projekat "Jadar" vraćen u početnu fazu, nećemo dozvoliti nasilje

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da se projekat "Jadar", nakon što je Vlada usvojila odluku Ustavnog suda o vraćanju prostornog plana posebne namene za taj projekat, nalazi u početnoj fazi i da sama odluka ne govori o tome da će rudarenja biti.

Vučević je za Tanjug istakao da prostorni plan posebne namene ne prejudicira donošenje rudarskih, građevinskih dozvola, niti ekoloških dozvola.

On dodaje da studija Rio Tinta o zaštiti životne sredine nije dovoljna, te da će procenu raditi i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

"Oni moraju sve iz početka da krenu ako budu hteli da se bave time, a mi ćemo onda svi zajedno, i tu pozivam stručnu javnost da bude uključena i da pratimo svi zajedno šta je to što će biti predstavljeno kao eventualni koncept vađenja jadarita i litijuma", rekao je Vučević.

Premijer naglašava da Vlada Srbije nije zastupnik interesa nijedne privatne kompanije, niti druge države.

"Mene interesuje samo šta je to što Srbija dobija, šta su ekonomske i političke prednosti za građane Srbije. To znači da me interesuje briga o zdravlju ljudi, zaštita životne sredine, očuvanju naših potoka, reka, livada, šuma, vazduha i vode", poručio je Vučević.

Kako kaže, država neće pristajati na minimum, već će tražiti maksimum zaštite životne sredine.

"I onda da pričamo i o onome što su definisali kao vrednosni lanac, da pričamo o ekonomiji, da vidimo šta to donosi za privredu Srbije. Znači, nije pitanje sirovine, nego je pitanje da li dolaze fabrike i kakve fabrike", kazao je premijer.

Kako kaže, to je šansa za nova radna mesta ne samo za Loznicu i Krupanj, već za celu Zapadnu Srbiju.

"To dovodi do većih prihoda za budžet države, to dovodi do većih prihoda lokalnih samouprava. To znači da će biti veće plate, penzije, da će biti više para da se investira u puteve, u kulturu, u socijalno stanovanje", istakao je on.

Predsednik Vlade naglašava da litijum, kao kritični mineral, predstavlja geopolitičku prednost naše zemlje, koju treba iskoristiti. Vučević je izjavio da Vlada neće dozvoliti nasilje koje, kako navodi, najavljuje deo opozicije nakon donošenja Uredbe kojom se projekat "Jadar" vraća u na stanje pre 2022. godine.

Prema njegovim rečima, svako sme da iznese svoje mišljenje, ali ne sme da se vrši nasilje.

"Nema 5. oktobra, nema 6. oktobra, Srbija je danas daleko bolja, ozbiljnija, organizovanija i snažnija država. Manite se gluposti, borite se za vašu politiku u koju verujete, ako verujete, ali nemojte pretiti bilo kome", rekao je Vučević.

On je ocenio da razgovori o iskopavanju litijuma mogu da se vode sa ozbiljnim i odgovornim ljudima, pre svega sa strukom, a dodao je da je opozicija ta koja je objavila slike sudija Ustavnog suda, nakon što je doneo odluku kojom je vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar proglasio neustavnom.

"Skandal, gde to ima? A pričate o demokratiji? Vi pričate da se borite za demokratsko društvo. Ne, vi ste i nasilnici koji najavljuju i sprovode nasilje. Isključivo zarad sticanja političkih ciljeva", naveo je Vučević.

On je naveo da Srbija ima prednost jer ima "nešto što je potrebno celoj Evropi".

"Hajde da znamo to da upotrebimo na pravi način. A da Srbija bude bolja kuća za svoje stanovnike, da građani budu zadvoljni, da ljudi imaju veće plate i penzije, da ljudi bolje žive, da imamo bolje puteve i da čuvamo naše prirodne resurse, da čuvamo naše i šume i gore i potoke i reke i jezera i vazduha", naveo je Vučević.

On je rekao da nećemo da dopustimo da nas neko ubedi da ne treba da se razvijamo.

Kriminalnom klanu glavna meta Vučić

Predsednik Vlade Miloš Vučević rekao je danas da kriminalnom klanu koji predvodi Radoje Zvicer glavna meta jeste predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i da je zabrinut za njegovu bezbednost.

Vučević je za Tanjug rekao da je njima problem Srbija na čelu sa Vučićem, kao i da on ima problem zbog hapšenja Veljka Belivuka, proterivanja kavačkog i škaljarskog klana i onemogućavanja mafijašima da upravljaju Srbijom i delom regiona kao što je to bilo do 2012.

Kako je istakao oni su imali, ne samo kriminalne aktivnosti, nego su oni iz tih kriminalnih fondova finansirali i određene političke strukture i medije i praktično sebi pravili potporu.

Dodao je da su bavili se koruptivnim stvarima kako bi da kontrolisali policiju i tužilaštvo.

"I zato je njima Vučić glavna meta", naveo je on.

Vučević je napomenuo da ga više brine pitanje bezbednosti predsednika Srbije.

"Kada imate u vidu činjenicu da nekog poput Zvicera koji dnevno zarađuje ne znam koliko para sa tim švercom narkotika, opijata i sve što rade gde god se već nalaze širom sveta, kada znate da su oni veoma agresivni i nezadovoljni zbog politike Srbije da ih protera sa naših prostora", istakao je on.

Kazao je da je krajnje iritantno kad čujete ove iz redova dela opozicije da se smeju kada kažemo da sve činjenice ukazuju da pitanje bezbednosti Vučića mora biti podignuto na najviši nivo.

"Smejemo se svemu, smejali smo se (Robertu) Ficu, (Donaldu) Trampu, sve nam je smešno dok se ne desi neko čudo. Smejali smo kada su (Zorana) Đinđića presreli na auto-putu sve dok se nije desio onaj mart 2003. kada su ga ubili", kazao je on.

Prema njegovim rečima, sve je izvrgnuto ruglu kako bi se nastavio zadatak nekih.

"Vidim spoj mafije i dela medija koje prave klimu da je neko legitimna meta, ali se konstantno sprovodi dehumanizacija, kriminalizacija jednog čoveka. On je čovek, on je ovakav, on je onakav. Njegovo okruženje je kriminalno, on rasprodaje državu, izdaje državu i od takvog čoveka se pravi legitimna meta", zaključio je Vučević.

Socijalna stanogradnja bitan segment rada države

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, najavljujući izgradnju stanova za socijalno ugrožene, da je socijalna stanogradnja bitan segment rada države i lokalne samouprave kada je reč o izbeglim i raseljenim licima koja su devedesetih godina morali da napuste svoje domove.

"Imam osećaj zadovoljstva i nezadovoljstva, zadovoljstva što to rešavamo, a nezadovoljstva što je prošlo toliko godina da se neke stvari pokrenu i reše, ali svakako je bolje ikada nego nikada. Uz jedno izvinjenje svim našim sunarodnicima koji su dugo godina čekali da budu stambeno zbrinuti, i poruka ohrabrenja da Srbija ima više snage, kapaciteta, političke volje da i ove stvari rešava", poručio je Vučević za Tanjug.

Vučević će danas prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za socijalno stanovanje u naselju Mileva Marić Ajnštajn na Novom Beogradu.