14. jul 2024 13:42

Dragoslav Rašeta: Atentat na Trampa će kratkoročno poboljšati njegove pozicije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragoslav Rašeta: Atentat na Trampa će kratkoročno poboljšati njegove pozicije

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Dragoslav Rašeta iz organizacije "Novi treći put" ocenio je danas da atentat na predsedničkog kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa neće bitno promeniti ishod izbora, već da će imati kratkoročni efekat u smislu glasačke podrške.

"Olakšanje je što se nije završilo tragičnim ishodom. Verujem da će u narednim nedeljama kratkoročno poboljšati trenutne pozicije Donalda Trampa, ali ne verujem da će neko ko je odlučio da glasa za Bajdena (Džozef) sada zbog ovog događaja glasati za Trampa", rekao je Rašeta za Tanjug.

Govoreći o motivima za atentat i napadaču, koji je likvidiran, Rašeta je rekao da je, prema informacijama koje je dao Federalni istražni biro SAD, napadač radikalizovani republikanac, star 20 godina.

"Dvadesetogodišnjak koji je iz ko zna kojih političkih razloga i ekstremizma odlučio da napravi takav korak. U već polarizovanom društvu ovo ne može da bude dobar znak, četiri meseca pred izbore", smatra Rašeta.

Informacije o napadaču su da je registrovan republikanac, dodao je Rašeta, i da prema natpisu na majici koju je nosio radi se o grupaciji koja koketira sa određenim nacističkim simbolima i elementima te ideologije.

"Tako da ostaje još mnogo toga da se vidi zbog čega je i koji je bio ultimativni motiv ovakvog čina", rekao je Rašeta.

On je ocenio da će obe političke strane - i demokrate i republikanci atentat iskoristiti kako bi poboljšali svoju političku poziciju.

Komentarišući održani Samit NATO Rašeta je rekao da nije bio transformativan kako se očekivalo za 75. godišnjicu od osnivanja Alijanse, ali da sa druge strane u poređenju sa rezultatima koji su ostvareni prošle godine u Litvaniji učinjeni su neki koraci.

"Pre svega, iako je bilo potrebno više rundi isrcrpljujućih pregovora videli smo da će na kraju i Ukrajina postati članica po okončanju rata, to je nešto što je bilo nezamislivo i prošle godine, a kamo li na samom početku rata", ocenio je Rašeta.