9. oktobar 2023 11:26

Si sa Šumerom: Kina i SAD treba da sarađuju na unapređenju odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Si sa Šumerom: Kina i SAD treba da sarađuju na unapređenju odnosa

Foto: AP Photo, Pool/Andy Wong

PEKING - Kina i SAD treba da poštuju jedna drugu i da sarađuju na unapređenju kinesko-američkih odnosa, rekao je danas u Pekingu predsednik Kine Si Đinping lideru američkog Senata Čaku Šumeru.

Odnosi Kine i SAD su najvažniji bilateralni odnosi na svetu i želeo bih da iskoristim ovu priliku da saslušam mišljenja druge strane, rekao je Si, preneo je Rojters.

Šumer je pozvao Kinu da podrži Izrael nakon napada Hamasa, navodeći da je razočaran što Peking nije pokazao "nikakve simpatije" prema toj zemlji tokom vikenda.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u saopštenju tokom vikenda "relevantne strane" da ostanu mirne i prekinu neprijateljstva kako bi zaštitili civile, dodajući da "osnovni izlaz iz sukoba leži u primeni rešenja o dve države i uspostavljanju nezavisne države Palestine".

"Događaji koji se dešavaju u Izraelu u proteklih nekoliko dana su strašni. Pozivam vas i kineski narod da stanete uz izraelski narod i osudite ove kukavičke i okrutne napade", rekao je Šumer direktoru Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Vang Jiu u Pekingu.

Šumer je naveo da je bio veoma razočaran saopštenjem Ministarstva spoljnih poslova, koje nije pokazalo simpatije ili podršku Izraelu u ovim teškim vremenima.

Na pitanje o Šumerovoj izjavi, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je na redovnom brifingu rekla da je Kina "veoma zabrinuta" zbog eskalacije.

"Veoma smo tužni zbog civilnih žrtava izazvanih sukobom, a takođe, se protivimo i osuđujemo takva dela protiv civila", kazala je ona.

Mao je istakla da Kina poziva na prekid vatre kako bi se izbeglo još žrtava i pozvala je kineske građane koji putuju u tu oblast da obratite pažnju na lokalnu bezbednosnu situaciju i izbegavaju izlaske.