15. decembar 2023 18:00

Peskov u intervjuu za NBC optužio SAD da produžavaju rat u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peskov u intervjuu za NBC optužio SAD da produžavaju rat u Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/ID1974, arhiva

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je danas Sjedinjene Američke Države i Zapad da nepotrebno produžavaju rat u Ukrajini i da Kijevu šalju oprečne poruke o podršci koju će dobiti.

On je okrivio Vašington što je bacio milijarde dolara američkih poreskih obveznika „u vetar“, pružajući vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, što, kako je rekao, nije donelo napredak na bojnom polju.

„Morate da shvatite svoju odgovornost za ovo. Vi produžavate ovaj sukob. Kažete im - idite i umrite, daćemo vam dovoljno novca i dovoljno naoružanja, ali vi treba da poginete. A dobro znate da ne mogu da pobede", rekao je Peskov za En-Bi-Si njuz.

Kako podseća ta američka televizija, poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu u poslednjem trenutku ranije ove nedelje nije uspela da obezbedi novi paket od 61 milijarde dolara.

Evropska unija je u četvrtak pristala da započne pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom, ali blok nije mogao da se dogovori o paketu finansijske pomoći od 55 milijardi dolara zbog protivljenja Mađarske.

"Čak i ako se podrška Zapada nastavi, Ukrajina nikada ne može da parira ruskom vojnom i ekonomskom potencijalu, čineći svaki otpor uzaludnim, a signale Vašingtona rusko rukovodstvo shvata kao neprijateljske", rekao je Peskov u intervjuu En-Bi-Si njuzu, govoreći na engleskom jeziku.

Povodom predstojećih izbora u SAD, portparol Kremlja je rekao da bi ruski lider Vladimir Putin više voleo predsednika koji je „konstruktivniji“ prema Rusiji i koji razume „važnost dijaloga“.

Upitan da li bi Putin mogao da sarađuje sa republikanskim liderom i bivšim predsednikom Donaldom Trampom, Peskov je rekao da bi Putin bio spreman da sarađuje sa „svakim ko će razumeti da od sada Sjedinjene Američke Države moraju biti opreznije sa Rusijom i moraju uzeti u obzir njene zabrinutosti".

Peskov nije komentarisao da li bi aktuelni predsednik Džozef Bajden odgovarao tom zahtevu, niti je pomenuo Trampa po imenu.

On je doveo u pitanje Trampovu tvrdnju da će okončati rat u Ukrajini u jednom danu, rekavši da je „previše komplikovano“ da bi se tako lako rešio.

Kako podseća NBC, tokom svog predsedničkog mandata, Tramp je pohvalio Putinov stil rukovođenja, zbog čega se suočio sa kritikama da je naklonjen ruskom lideru.

Nedavno je izjavio da ceni pohvale Putina o njegovom planu da reši rat u Ukrajini u roku od 24 sata, ako bude ponovo izabran.

SAD pružaju najveću vojnu podršku Ukrajini vrednu milijarde dolara od početka ruske invazije prošle godine.

Bajden je prvobitno obećao da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno, međutim, tokom sastanka sa Zelenskim u Vašingtonu ove nedelje, rekao je da će SAD nastaviti da snabdevaju Ukrajinu kritičnim oružjem i opremom „dok god budemo mogli“.