1. maj 2024 21:25

Borelj: Rafa ne sme biti napadnuta; Blinken: Napredak u humanitarnom pristupu Gazi stvaran, ali ga treba ubrzati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: Rafa ne sme biti napadnuta; Blinken: Napredak u humanitarnom pristupu Gazi stvaran, ali ga treba ubrzati

Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da partneri Izraela i susedne zemlje dele jedinstveni stav da grad Rafa na jugu Pojasa Gaze ne sme biti napadnut i pozvao izraelsku vladu da se konstruktivno uključi u politički mirovni proces.

Borelj je napisao na platformi X da međunarodna zajednica takođe jednoglasno zahteva hitno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

Borelj je ukazao da Izrael ne može da uništi Hamas po cenu da na hiljade palestinskih civila pogine, kao i da bi dalje raseljavanje više od milion ugroženih Palestinaca bilo "poražavajuće".

"Pozivamo vladu Izraela da posluša pozive međunarodne zajednice i konstruktivno se uključi u politički mirovni proces", naveo je Borelj. 

Blinken: Napredak u humanitarnom pristupu Gazi stvaran, ali ga treba ubrzati

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas tokom posete Izraelu da je napredak u poboljšanju humanitarnog pristupa Gazi stvaran, ali da je, s obzirom na ogromnu potrebu u palestinskoj enklavi, potrebno da se ubrza.

Blinken, koji se ranije sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, rekao je novinarima da je Izrael napravio važne kompromise u vezi sa predlogom sporazuma kojim bi taoci bili oslobođeni u zamenu za prekid vatre, ali da je na Hamasu da prihvati taj dogovor, preneo je Rojters.

Svetski mediji su ranije preneli da bi Hamas oslobodio taoce u zamenu za prekid vatre od nekoliko nedelja i oslobađanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Razgovori su zaustavljeni oko oba glavna pitanja, zahteva Hamasa da se izraelske trupe povuku iz Gaze i okončaju sukob i detalja o broju i imena palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Neki izveštaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvole povratak stanovnika na sever.

Hamas: Odgovor o predlogu za primirje i oslobađanje talaca verovatno sutra

Lideri Hamasa su saopštili večeras da proučavaju predlog o primirju i o oslobađanju talaca koji su im predstavili egipatski posrednici, i kažu da se nadaju da će poslati svoj odgovor do sutra, navodi se u saopštenju koje je palestinska militantna grupa poslala Asošiejted presu.

Trenutni krug pregovora o primirju između Izraela i Hamasa deluje ozbiljno, ali strane se mimoilaze na jednom ključnom pitanju - da li bi rat trebalo da se završi u sklopu sporazuma, preneo je Tajms of Izrael.

"Vrlo verovatno sutra, dakle, u četvrtak, ako bog da, posrednici će dobiti odgovor", naveli su iz Hamasa.

Pregovori Hamasa i Izraela, preko posrednika kao što su SAD, Katar i Egipat, traju nedeljama, a posle Pariza, nove runde razgovora se održavaju u Kairu.

Kac: Gustavo Petro je antisemita i pun mržnje

Nakon što je kolumbijski predsednik Gustavo Petro danas najavio da će njegova zemlja prekinuti diplomatske veze sa Izraelom već sutra, izraelski ministar spoljnih poslova Israel Kac je rekao da je kolumbijski lider "antisemita i pun mržnje".

"Istorija će pamtiti da je Gustavo Petro odlučio da se stavi uz najpodlije čudovište koje je istorija ikada poznavala. Čudovišta koja su palila bebe, ubijala decu, silovala žene i otimala nevine civile", naveo je Kac na platformi X (Tviter).

Kako navodi Tajms of Izrael, Kac je ukazao na to da su odnosi Izraela i Kolumbije "oduvek bili bliski".

"Nijedan antisemitski predsednik pun mržnje to neće promeniti", poručio je on.

Petro: Kolumbija će prekinuti diplomatske odnose sa Izraelom zbog Gaze

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro izjavio je danas da će prekinuti diplomatske odnose sa Izraelom zbog akcija izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Petro je već oštro kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i rekao da će se priključiti tužbi Južne Afrike koja optužuje Izrael za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, navodi Rojters.

"U toku je vreme promena. Predsednik republike najavljuje da ćemo sutra prekinuti diplomatske odnose sa državom Izrael... zato što ima vladu, zato što ima predsednika koji je genocidan," rekao je Petro oduševljenoj masi ljudi u Bogoti.

"Države ne mogu biti pasivne pred događajima u Gazi", dodao je Petro.

Hamnej: Američko gušenje propalestinskih skupova dokazuje pravednu politiku Irana

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnej ocenio je danas da je "saučesništvo američke vlade u zločinima izraelskog režima" i njeno "nasilno slamanje propalestinskih studentskih protesta" dokazalo pravednu politiku Irana.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to koliko izraelska vlada i njene američke i evropske pristalice pokušavaju da skrenu svetsko javno mnjenje sa Gaze, oni to, kako je naveo, nisu u stanju da učine.

Hamnej je istakao da je ponašanje Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznica prema „mirnim i nedestruktivnim protestima studenata protiv zločina Izraela" dodatni dokaz opravdanosti negativnog stava Irana prema američkoj vladi, prenosi agencija Tasnim.

"Ova stvar je svima otkrila da su SAD saučesnici u zločinima koje su počinili cionisti u masakru nad stanovnicima Gaze, što je neoprostiv greh. Oni mogu reći nešto što izgleda kao saosećanje, ali sve je to laž. Ovo je dokazalo stav Irana, negativnu perspektivu i nedostatak poverenja u američku vladu", poručio je Hamnej i dodao da Palestina mora da bude vraćena svom narodu.

Takođe je ukazao na značaj "sve većeg pritiska javnosti na izraelski režim". "Masakr nad 30.000 ljudi, od kojih su polovina žene i deca, otkrio je zlu i zlonamernu prirodu cionističkog režima, čime je dokazao da je Iran u pravu", zaključio je Hamnej.

Saudijska Arabija zalaže se za plan B koji isključuje Izrael u sporazumu sa SAD

SAD i Saudijska Arabija izradile su niz sporazuma o bezbednosti i razmeni tehnologije koji imaju za cilj da budu deo šireg bliskoistočnog rešenja koje uključuje Izrael i Palestince.

Međutim, u odsustvu primirja u Gazi, suočeni sa nepokolebljivim otporom izraelske vlade premijera Benjamina Netanijahua stvaranju palestinske države i njenom očiglednom odlučnošću da pokrene ofanzivu na Rafu, Saudijci se zalažu za skromniji plan B, koji isključuje Izraelce, preneo je Gardijan.

Prema toj opciji, SAD i Saudijska Arabija bi potpisale sporazume o bilateralnom odbrambenom paktu, pomoći SAD u izgradnji saudijske civilne nuklearne energetske industrije i razmene na visokom nivou u oblasti veštačke inteligencije i drugih tehnologija u nastajanju.

Izraelu bi bila izneta ponuda za normalizaciju diplomatskih odnosa sa Rijadom u zamenu za izraelsko prihvatanje rešenja o dve države kao rešenje za 76-godišnji izraelsko-arapski sukob.

Ali prema predlogu plana B Rijada, završetak američko-saudijskih sporazuma ne bi zavisio od odgovora Netanijahuove vlade. "Trebalo bi da ima prostora za model 'manje za manje', tako da odnos sa SAD ne treba da bude talac hirova izraelske politike ili Benjamina Netanijahua", rekao je Firas Maksad, viši direktor za strateški pristup u Institutu za Bliski istok.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena ne bi obezbedila istorijsko regionalno rešenje, barem ne odmah, ali bi učvrstila strateško partnerstvo sa Saudijskom Arabijom koje bi nastavilo da zadire u kineski i ruski uticaj, navela je agencija. 

Izrael dozvolio prelazak kamiona za Gazu preko prelaza Erez nakon zahteva SAD

Izrael je danas ponovo otvorio jedini prelaz na severnoj granici Pojasa Gaze, dozvoljavajući kamionima sa humanitarnom pomoći da prođu kroz kontrolni punkt Erez nakon zahteva SAD da učini više na rešavanju rastuće humanitarne krize u palestinskoj enklavi.​​

Šef izraelske uprave za vezu za Pojas Gaze pukovnik Moše Tetro rekao je da se nada da će prelaz Erez biti otvoren svakog dana i pomoći da se postigne cilj da 500 kamiona pomoći svakodnevno dostavlja pomoć palestinskoj enklavi, što je dnevna količina pomoći koja je dostavljana pre početka sukoba Izraela i Hamasa, preneo je Rojters.

"Ovo je samo jedna od mera koje smo preduzeli u poslednjih nekoliko sedmica", rekao je Tetro novinarima. Konvoj kamiona pomoći iz Jordana koji je krenuo ka prelazu Erez napali su izraelski naseljenici, ali je konvoj uspeo da nastavi dalje, saopštilo je danas jordansko ministarstvo spoljnih poslova.

Izraelska vlada je otvorila prelaz Erez na dan posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i pozvao na više isporuka humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Prelaz Erez, koji se prvenstveno koristio za prelaz pešaka, ostao je zatvoren nakon što je uništen tokom napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra. Humanitarne organizacije kažu da su suočene sa poteškoćama da isporuče pomoć u hrani i lekovima severu Pojasa Gaze iz drugih delova palestinske enklave preko zone sukoba. Izrael je najavio da će ponovo otvoriti prelaz Erez prošlog meseca, nekoliko dana nakon što su izraelske snage ubile sedam humanitarnih radnika Svetske centralne kuhinje (WCK) 1. aprila.

Hamas: SAD vrše pritisak na nas da prihvatimo dogovor sa Izraelom

Visoki zvaničnik militantne grupe Hamas Sami Abu Zuhri rekao je danas da američki državni sekretar Entoni Blinken vrši pritisak na Hamas da prihvati zahteve Izraela na pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

"Blinkenovi komentari su u suprotnošću sa stvarnosti. To nije čudno za Blinkena, koji je poznat kao ministar spoljnih poslova Izraela, a ne Amerike, da daje takve izjave", kazao je Abu Zuhri agenciji Rojters.

Dodao je da je "čak i pregovarački tim Izraela priznao da je Netanijahu taj koji ometa postizanje sporazuma".

Blinken je ranije više puta pozvao Hamas da prihvate ponudu Izraela o prekidu rata i oslobađanju talaca, opisujući je kao "vanredno velikodušnu", dok je Abu Zuhri naveo da grupa i dalje proučava tu ponudu.

Hamas traži da Izrael pojasni svoje uslove za prekid vatre

Militantna grupa Hamas tražila je danas Kataru i Egiptu, kao posrednicima u njenim pregovorima sa Izraelom, da joj pojasne uslove izraelske delegacije za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Zvaničnik upoznat sa pregovorima je rekao za Tajms of Izrael da Hamas želi jasne uslove za bezuslovni povratak razmeštenih Palestinaca u sever Gaze.

Hamas takođe želi da osigura da će druga faza sporazuma uključivati razgovore o postepenom i potpunom povlačenju izraelskih trupa iz Pojasa Gaze.

U trenutnom sporazumu nije objašnjeno kome i kada bi bio dozvoljen povratak na sever Gaze.

Turska će se pridružiti tužbi za genocid Južne Afrike protiv Izraela pred MSP

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je danas da će se Turska pridružiti tužbi za genocid Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP).

"Po okončanju našeg pravnog teksta, podnećemo deklaraciju o zvaničnoj intervenciji Međunarodnom sudu pravde u cilju sprovođenja ove političke odluke", rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Indonezije Retnom Marsudijem u Ankari, preneo je Rojters.

"Turska će nastaviti da podržava palestinski narod u svim okolnostima", rekao je on. MSP je u januaru naredio Izraelu da se uzdrži od bilo kakvih dela koja bi mogla potpasti pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne počine genocidna dela nad Palestincima, nakon što je Južna Afrika optužila Izrael za genocid u Gazi.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u januaru je rekao da Turska prikuplja dokumenate za slučaj u MSP. Izrael i njegovi zapadni saveznici ocenili su optužbe kao neosnovane.

Sežurne: Još ima posla da bi se obezbedilo primirje između Izraela i Gaze

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne izjavio je danas da još ima posla da bi se obezbedilo primirje između Izraela i Gaze nakon što su ga egipatski zvaničnici u Kairu obavestili o stanju pregovora.

"Došli smo da koordinišemo naše napore za primirje. Poruke koje su dale Francuska i njeni arapski partneri u regionu su da se Izrael povlači u ofanzivi u Rafi", rekao je Sežurne nakon sastanka sa svojim egipatskim kolegom Samehom Šukrijem, preneo je Rojters.

On je odbio da izjavi koliko je optimističan u pogledu sklapanja sporazuma, ali je dodao da se nada da će tri taoca koji imaju dvojno francusko-izraelsko državljanstvo koje drži Hamas, ako dođe do primirja, biti na listi za oslobađanje.

Netanjahu: Ne prihvatamo sporazum koji uključuje okončanje rata, napašćemo Rafu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da neće prihvatiti sporazum koji uključuje okončanje rata u Pojasu Gaze, prenose izraelski mediji.

Prema rečima visokih američkih i izraelskih zvaničnika, Netanijahu je na sastanku sa Blinkemom rekao da, ako Hamas bude insistirao na okončanju rata, dogovor neće biti prihvaćen.

Takođe je naglasio da će do invazije na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze doći i da ta operacija ne zavisi ni od čega, prenosi Tajms of Izrael.

Prethodno je portparol Stejt departmenta Metju Miler saopštio da je Blinken u razgovoru sa Netanijahuom ponovio da se SAD protive planiranom izraelskom napadu na prenaseljeni grad Rafa na jugu Pojasa Gaze. 

Blinken rekao Netanjahuu da se SAD i dalje protive operaciji u Rafi

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je u današnjem razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da se SAD protive planiranom izraelskom napadu na prenaseljeni grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Prema njegovim rečima, Blinken je ponovio "jasan stav SAD o Rafi", prenosi Al Džazira.

Miler je dodao da je Blinken takođe primetio "poboljšanje isporuka pomoći u Gazu" i ponovio značaj "ubrzanja i održavanja tog poboljšanja".

Blinken je ranije danas, tokom sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom, poručio da je "sada vreme" za dogovor sa Hamasom o oslobađaju talaca i prekidu vatre.

Zbog podrške Hamasu britanski policajac optužen za teroristički prestup

Britanski policijski službenik optužen je za teroristički prestup zbog navodnog objavljivanja slika podrške militantnoj palestinskoj grupi Hamas, saopštila je danas britanska policija.

Mohamed Adil, 26-godišnjak iz Braforda uhapšen je prošlog novembra i optužen nakon istrage britanskih protivterorističkih službi, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Nadzorno telo policije, Nezavisna kancelarija za policijsku delatnost (IOPC), saopštila je da su istrage bile usredsređene na poruke koje su deljene putem aplikacije WhatsApp i doneta je odluka da se slučaj prosledi tužilaštvu.

"U ponedeljak je policijski službenik Mohamed Adil (26) optužen za dva slučaja objavljivanja slika podrške zabranjenoj organizaciji, tačnije Hamasu, suprotno članu 13 Zakona o terorizmu. Ova dela su navodno izvršena u oktobru i novembru 2023. godine" navodi se u saopštenju IOPC-a.

Hanijeova sestra u kućnom pritvoru nakon optužbi za identifikaciju sa Hamasom

Izraelski sud je pustio danas sestru lidera Hamasa Ismaila Hanijea u kućni pritvor nakon što je optužena za podsticanje i identifikaciju sa terorističkom grupom, prenose izraelski mediji.

Sestra vođe Hamasa Sabah Hanije (57) rođena je u Gazi, ali ima izraelsko državljanstvo i živi na jugu Izraela, preneo je Tajms od Izrael.

Ona je uhapšena početkom aprila, a optužena je 21. aprila. Prema optužnici, ona je poslala nekoliko poruka u kojima se hvali napad 7. oktobra na VocAp grupama koje izgleda uključuju članove proširene porodice Hanije.

Ismail Hanije živi u egzilu u Kataru.