13. jul 2024 06:26

Predsednik Vučić sastaće se danas sa predsednikom Egipta, biće potpisan niz sporazuma o saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Vučić sastaće se danas sa predsednikom Egipta, biće potpisan niz sporazuma o saradnji

Foto: TANJUG/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

KAIRO - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas, prvog dana zvanične posete Egiptu, sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem.

Predsednik Vučić, koji je sinoć doputovao u posetu Egiptu, prvo će posetiti Memorijalni kompleks neznanom junaku i položiti venac na grob Neznanom junaku, a obići će i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata i položiti venac na grob.

Nakon toga, uslediće zvanični susret sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem u Predsedničkoj palati.

Po dolasku u Kairo, predsednik Vučić je razgovarao sa ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Arapske Republike Egipat Al Hatibom i istakao da je poseta Egiptu ''velika i važna''.

''Radujem se susretu i razgovoru sa predsednikom i velikim prijateljem predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem, prilici da ponovo razmenimo mišljenja o jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa Srbije i Egipta, ali i da konkretizujemo ranije dogovore'', naveo je Vučić.

Nakon susreta dvojice predsednika, biće održan i plenarni sastanak dve delegacije prevođene predsednikom Vučićem i predsednikom Egipta.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministri u Vladi Srbije Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović i Jelena Begović.

U delegaciji su i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko.

Po zavšetku plenarnog sastanka dve delegacije, u prisustvu dvojice predsednika, biće potpisan niz bilateralnih sporazuma i memoranduma u različitim oblastima - na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture.

Među najvažnijim sporazumima je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, koji će nakon ratifikacije obuhvatati 16.000 proizvoda koji će se uvoziti i izvoziti između dve zemlje bez carina.

Biće održana i zajednička konferencija za medije dvojice predsednika, nakon čega će predsednik Vučić prisustvovati svečanom ručku koji će u njegovu čast u Predsedničkoj palati prirediti predsednik Egipta Al Sisi.

Kasnije tokom dana predsednik Vučić razgovaraće i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, a na kraju dana posetiće i kompleks piramida u Gizi.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina.

Prethodno je u julu 2022.godine u zvaničnoj poseti Srbiji boravio predsednik Egipta Al Sisi, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije nasoj zemlji.

Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Predsednik Vučić i Al Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.

Tokom drugog dana posete, u nedelju, predsednik Vučić sastaće se sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II, a imaće i odvojene susrete sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem, nakon čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, koji će okupiti veliki broj srpskih i egipatskih privrednika.