14. novembar 2023 14:37

Sajam vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan" biće održan od 16. do 19. novembra u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sajam vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan" biće održan od 16. do 19. novembra u Beogradu

Foto: Shutterstock.com/Delpixel, ilustracija

BEOGRAD - Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan" biće održan od 16. do 19. novembra na Beogradskom sajmu, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Sajam će se održati pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i tokom četiri dana Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija iz više od 28 zemalja, što je duplo više izlagača nego prošle godine.

Kako se navodi, polovina izlagača biće iz zemalja članica Otvorenog Balkana, i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije, a ove godine Sajmu su se pridružili proizvođači iz celog sveta.

Poseban kvalitet Sajma, kako je ranije za Tanjug rekao predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, biće biznis program, odnosno B2B (business-to-business) razgovori između proizvođača vina i kupaca, a prema njegovim rečima očekuje se da će biti održano čak 10.000 ovih sastnaka.

Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta za Tanjug je naveo da će za vinski sajam biti korišćeno šest hala, dok će se u dve odvijati gastronomski program.

U Hali 1 biće organizovana izložba hrane a u Hali 5 gastronomski šou gde će kuvari iz celog sveta pokazivati svoje kuvarsko umeće, a biće održani masterklasovi, kuking šou, kao i takmičenje kuvara.

"U ostalim halama biće vinari, pri čemu je Hala 1 namenjena za vina iz tri članice Open Balkana, odnosno Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dok će Hala 4 biti popunjena vinima koja dolaze iz celog sveta", naveo je on.

Na galeriji Hale 1 biće održana izložba rakija, gde će se rakijaši predstaviti velikim i veoma bogatim asortimanom.

I ove godine će biti izabrana najbolja vina, ocenjivanje će se obavljati u Hali 4, a osim prošlogodišnjih šest kategorija nagrada biće dodeljene još tri pa će biti izabrana najbolje ocenjena vina iz Srbije, zatim Severne Makedonije kao i Albanije.

Oni koji budu želeli da kupe vino, moći će to da urade u Hali 1A.

Rajta je za Tanjug pojasnio da će prvi dan sajma, 16. novembar biti zatvorenog karaktera kada će kapije sajma biti otvorene samo za profesionalne kupce i zvanice, među kojima će biti predsednici, premijeri i ljudi iz vlada drugih zemalja koje će dočekati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.