11. mart 2024 12:22

Ekonomist: Ruska privreda prkosi negativnim prognozama, inflacija pod kontrolom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekonomist: Ruska privreda prkosi negativnim prognozama, inflacija pod kontrolom

Foto: shutterstock.com/Aleksei Ignatov, ilustracija

MOSKVA - Ruska privreda još jednom prkosi negativnim prognozama i čini se da predsednik Rusije Vladimir Putin ima inflaciju pod kontrolom pred predstojeće izbore, piše britanski Ekonomist.

Kako list navodi, analitičari su u protekle dve godine više puta prognozirali krah ruske ekonomije, a finansijski kolaps koji se očekivao već na proleće 2022. godine nije se desio.

Privreda Rusije je tada zapala u recesiju, ali ona je bila kratkotrajna i manja od očekivane.

Prošle godine su cene u Rusiji ubrzale rast i neki ekonomisti su verovali da bi inflacija mogla da imakne kontroli, ali na osnovu očekivanih podata čini se da pesimisti ponovo nisu bili u pravu.

Očekuje se da će podaci koji će biti objavljeni 13. marta pokazati da su cene u Rusiji na mesečnom nivou porasle za 0,6 odsto.

Godišnja stopa inflacije u Rusiji, koja je u novembru iznosila 7,5 odsto, verovatno više neće rasti, a mnogi očekuju da će ona uskoro pasti na samo četiri odsto.

"Ruska ekonomija se oporavila brže nego što se očekivalo i raste po stopi većoj od svetskog proseka", izjavio je krajem februara ministar ekonomije Rusije Maksim Rešetnjikov, prenosi Komersant.