17. jul 2023 16:25

Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić: Službenici u pravosuđu su de fakto socijalni slučajevi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić: Službenici u pravosuđu su de fakto socijalni slučajevi

Foto: Shutterstock.com/Proxima Studio, ilustracija

ZAGREB - Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić ocenio je danas da stanje u pravosuđu ove zemlje više nije održivo te da su pravosudni delatnici ''de facto socijalni slučajevi''.

''Mi kao sudska uprava smatramo da ovo stanje više nije održivo i da, ako do kraja ove sedmice vlada i sindikati ne postignu dogovor, više sudske uprave ne mogu snositi odgovornost za posledice ovog stanja'', kazao je Dbronić nakon sastanka s predsednicima županijskih i visokih sudova o radu sudova za vreme štrajka pravosudnih delatnika.

Dobronić je rekao da je reč o prebacivanju tereta nastale krize na sudove.

"Uprkos svim njihovim uveravanjima o kontinuiranom povećanju plata, krajnji učinak je taj da sudski službenici, nameštenici i savetnici rade za plate od kojih jedva mogu da prežive. De facto su postali socijalni slučajevi'', kazao je Dobronić.

Istakao je da je argument vlade da problem pravosudnih delatnika ne može da reši pre problema drugih 219.000 službenika sistemski promašen.

''Oni su manje plaćeni od većine službenika u telima izvršne vlasti'', rekao je i dodao da će sudije sutra precizirati svoju naredbu, ali očekuju da će se sudski službenici ponašati odgovorno. Istakao je da su sudski službenici odrađivali neke najnužnije poslove te da ih je vlada obezvredila odlukom da će im umanjiti platu, ali i slanjem interventne policije na njih u petak.

''Ako do kraja sedmice ne dođe do dogovora, sudske uprave ne mogu preuzeti posledice. Sudovi su dovedeni u jedno nefunkcionalno stanje. Može se reći da je prestao rad u sudu, a ovo što se radi, radi se zbog osećaja odgovornosti koje imaju i sucije i sudski službenici. To je već sada katastrofa. Ljudi su pogođeni time što im je rečeno da im se oduzima plata, a teško su podneli i pretnju policijom", rekao je Dobronić, preneli su hrvatski mediji.