11. jul 2024 12:41

Filipović: Hitna zdravstvena zaštita o trošku RFZO moguća u više od 20 zemalja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Filipović: Hitna zdravstvena zaštita o trošku RFZO moguća u više od 20 zemalja

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - U vreme učestalijih putovanja i odmora, važno je podsetiti se da u određenim zemljama u inostranstvu zdravstvena knjižica Srbije važi, odnosno Republički fond za zdravstveno osiguranje ima bilateralni sporazum sa više od 20 zemalja, rekla je danas Nataša Filipović iz RFZO.

Ona je za Tanjug istakla da pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu o trošku zdravstvenog osiguranja mogu da ostvare svi osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ukoliko pre polaska na put pribave potvrdu u matičnoj filijali RFZO.

"Ukoliko postoji međunarodni sporazum sa određenim državama, a RFZO to ima sa više od 20 zemalja, to pravo se ostvaruje bez plaćanja, a u onim državama gde ne postoji sporazum, osiguranik plaća uslugu, a zatim po povratku u Srbiju taj novac refundira podnošenjem zahteva u matičnoj filijali RFZO, ali ukoliko je pre polaska obavio potvrdu", pojasnila je Filipović.

Zemlje sa kojima RFZO ima bilateralni ugovor o socijalnom osiguranju, između ostalih su Austrija, Belgija, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Turska, Tunis...

"Da bi za vreme boravka u inostranstvu mogli da koriste pravo na hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO, osiguranici pre polaska na put treba da dobiju mišljenje izabranog lekara kojim dokazuju da trenutno ne boluju i da u poslednjih 12 meseci ne postoji akutno stanje koje bi zahtevalo lečenje odmah po dolasku u inostranstvo, jer to nije potvrda za lečenje u inostranstvu, već za hitnu zdravstvenu zaštitu. Drugi korak je da to mišljenje lekara i važeću zdravstvenu knjižicu dostavite nadležnoj filijali RFZO da biste dobili potvrdu koju nosite sa sobom na put", rekla je Filipović.

Ona je naglasila i to da osobe koje imaju pravo na izabranog stomatologa, na primer, deca do 18 godina, oni pribavljaju i potvrdu o stanju usta i zuba.

"Na osnovu sve te dokumentacije, naša lekarska komisija izdaje obrazac, odnosno pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu za vreme privremenog boravka u inostranstvu i ona važi 90 dana. Takođe, moguće je dobiti obrazac za više zemalja istovremeno, ukoliko neko planira da vreme provede u različitim državama, a sa kojima RFZO ima sporazum", objasnila je ona.