13. jul 2024 13:02

Vučić: Sa Al Sisijem o geopolitičkim pitanjima, uskoro zajednička vojna vežba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Sa Al Sisijem o geopolitičkim pitanjima, uskoro zajednička vojna vežba

Foto: Tanjug

KAIRO - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao i o svim geopolitičkim pitanjima i svim vidovima saradnje, od poljoprivrede do vojno tehničke saradnje i najavio da će se veoma brzo održati zajedničke vežbe srpske i egipatske vojske, odnosno specijalnih jedinica.

On je nakon potpisivanja niza sporazuma sa Egiptom rekao i da će gledati da se srpski investitori dovedu u Egipat, kao i da su egipatski investitori dobrodošli u Srbiju, ali i da veruje da u pojedinim oblastima može da se uradi mnogo toga po pitanju zajedničke proizvodnje čime bismo zapošljavali ljude.

"Verujem da sporazum i memorandum vezan za prava rada, radnika, razmeni radne snage, koji je danas potpisan, može mnogo da donese obema zemljama po pitanju kvalifikacija, ali i dobijanja posla koji su od interesa za obe zemlje", rekao je Vučić.

Istakao je da će na političkom planu Srbija i Egipat održavati stalne konsultacije o različitim pitanjima kako bi se pomagali na forumima, zastupajući slične ili istovetne interese, rekao je Vučić.

On je rekao da je sinoć razgovarao sa egipatskim ministrom investicija i trgovine, da će imati mnogo sastanaka u Arapskoj ligi, od premijera i ministara, predstavnika parlamenta.

"Želim da vam kažem predsedniče Sisi da vam se divim na načinu na koji vodite zemlju posebno imajući u vidu okruženje - Sudan, Libiju, prisustvo Huta, Siriju i sve probleme u Gazi, Liban. Plus devet miliona izbeglica, a da toliko gradite u zemlji i pravite novi glavni grad i severnu obalu Egipta. To zaslužuje posebno poštovanje i srećan sam što sam mnogo toga naučio od vas. Želim da se tako razvija i moja Srbija", rekao je Vučić.

On je naglasio da će Egipat u Srbiji uvek imati pouzdanog i lojalnog prijatelja, kao i da se raduje poseti egipatskih ministara Srbiji.

"Verujem da ćete i moj poziv prihvatiti i doći ponovo u Srbiju. Neka živi prijateljstvo Egipta i Srbije", zaključio je Vučić.

Vučić: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom od izuzetnog značaja

Predsednik Aleksandar Vučića izjavio je u Kairu da je danas potpisani Ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta od izuzetnog značaja i da je potpisano ukupno 10.412 tarifnih linija za Srbiju i 6.075 tarifnih linija za Egipat.

"To znači da ćemo brže da razvijamo naše trgovinske odnose, kao i odnose između naših industrija i uveren sam da ćemo mnogo toga moći u budućnosti da postignemo više u odnosu na prethodni period", rekao je Vučić nakon potpisivanja Sporazum o slobodnoj trgovini i još 10 bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje u različitim oblastima na konferenciji za medije sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Al Sisijem.

Istakao je da smo uspeli posle 2022. godine i uspostavljanja zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu da danas potpišemo važne dokumente.

"I hoću da kažem da je to pre svega zahvaljujući predsedniku Sisiju, njegove vizije savremenog sveta", rekao je Vučić.

Srbija i Egipat potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini i još 10 dokumenata o saradnji

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija danas je u Kairu potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje i još 10 bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje u različitim oblastima.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Zajednički akcioni plan između Nadležno telo za investicije i slobodne zone GAFI - Arapska Republika Egipat i Razvojne Agencije Srbije (RAS) - Republika Srbija za 2024 -2025 potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Sporazum o saradnji između Grada Beograda i Grada Kaira potpisali su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Užica i Guvernije Asuana - Grada Asuana potpisali su gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Pazara i Grada Damieta potpisali su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva rada Egipta u oblasti rada i zapošljavanja potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Protokol o saradnji između Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar i Al- Azhar Univerziteta u Egiptu potpisali su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva komunikacija i informacionih tehnologija Egipta o saradnji u oblasti komunikacija i informacionih tehnologija potpisali su ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar komunikacija i informacionih tehnologija Arapske Republike Egipat Amr Talat.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva kulture Srbije i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta za saradnju u oblasti antikviteta i muzeja potpisali su ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi.

Memorandum o razumevanju između Etnografskog muzeja u Beogradu i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta o saradnji u oblasti muzeja potpisao je ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi.

Memorandum o razumevanju između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Carinske službe Egipta o saradnji u carinskim pitanjima potpisali su v.d. direktora Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Egipta Ahmed Kučuk.

Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.

"Čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće. Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto", naveo je Momirović.

Istakao je da je to jedna velika šansa za poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, ali i ogromna šansa za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije.

Vučić: Sa Al Sisijem o širenju saradnje, danas ćemo dodatno učvrstiti odnose

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao o najvažnijim pitanjima odnosa između Srbije i Egipta i poručio da će dve zemlje danas dodatno učvrstiti odnose i otvoriti nove puteve saradnje.

Vučić koji sa suprugom Tamarom boravi u zvaničnoj poseti Arapskoj Republici Egipat na Instagram profilu @budućnostsrbijeav napisao je da je sa prijateljem i uvaženim domaćinom predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao i o mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima na kojima će sarađivati u predstojećem periodu.

"Razmenili smo mišljenja i o svim izazovima koji opterećuju današnji geopolitički kontekst, kao i o mestu i ulozi naših zemalja u novoj regionalnoj i globalnoj stvarnosti. I Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u tom teškom i časnom poduhvatu", naveo je Vučić.

On je dodao da će danas Srbija i Egipat dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose i otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit našeg naroda.