7. decembar 2022 11:12

Nemačka uhapsila 25 terorista osumnjičenih za planiranje državnog udara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemačka uhapsila 25 terorista osumnjičenih za planiranje državnog udara

Foto: DPA/Boris Roessler

BERLIN - Dvadeset pet osumnjičenih članova i pristalica ekstremno desničarske terorističke grupe privedeno je rano jutros tokom racija širom Nemačke, saopštilo je Federalno tužilaštvo Nemačke i nemački ministar pravde Marko Bušman.

Bušman je rekao da su istrage usmerene protiv osumnjičene terorističke mreže sa vezama sa poznatim Rajhsbirger pokretom, koji ne priznaje zvaničnu nemačku vladu, prenosi Dojče vele (DW).

Dodaje da su u racijama uhapšene osobe osumnjičene za planiranje oružanog napada na državne institucije.

Princ, sudija i vojnik planirali državni udar u Nemačkoj

Dvadeset pet osumnjičenih članova i pristalica ekstremno desničarske organizacije “Građani Rajha” privedeno je rano jutros tokom racija širom Nemačke, saopštilo je savezno tužilaštvo Nemačke, dodajući da su racije sprovedene u 11 nemačkih pokrajina. Uhapšeni osumnjičeni su deo terorističke grupe čiji je cilj bilo rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj, koje nije isključivalo nasilje kao sredstvo za postizanje cilja, navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni su uhapšeni u nemačkim pokrajinama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji, saopštilo je Tužilaštvo.

Osumnjičeni se terete da su se, do kraja novembra 2021. godine, pripremali da izvedu akcije zasnovane na njihovoj ideologiji, navodeno je u saopštenju.

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke: Osujećena zavera pokazuje opasnost krajnje desnice

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer istakla je danas, povodom akcije hapšenja osoba osumnjičenih za planiranje državnog udara, da desničarska zavera pokazuje koliku pretnju predstavljaju “Građani Rajha” koji negiraju postojanje moderne nemačke države.

“Istraga pruža uvid u ponor desničara, i koliku pretnju predstavlja scena “Građana Rajha”, objasnila je ona u saopštenju.

Istakla je da vlasti preduzimaju mere protiv svih koji nastoje da ugroze vladavinu prava.