2. jul 2024 09:56

Najmanje 16 osoba izgubilo život u poplavama u Indiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Najmanje 16 osoba izgubilo život u poplavama u Indiji

Foto: AP photo/Anupam Nath

NJU DELHI - Najmanje 16 osoba izgubilo je tokom poslednje dve nedelje život u poplavama i klizištima izazvanim jakim kišama na severoistoku Indije, saopštili su danas zvaničnici.

Više od 300.000 stanovnika raseljeno je iz svojih poplavljenih domova, prenosi AP.

Indijska vojska i vazduhoplovstvo pomažu u naporima spasavanja u Asamu, jednoj od najteže pogođenih država. U toj oblasti je danas vojni helikopter na sigurno prevezao 13 ribara nakon što su četiri dana bili nasukani na malom ostrvu na Bramaputri, jednoj od najvećih azijskih reka, naveli su zvaničnici.

Reka Bramaputra, koja protiče 1.280 kilometara kroz državu Asam pre nego što prođe kroz Bangladeš, izliva se svake godine.

Ove godine, međutim, povećane padavine učinile su reku, već poznatu po svom snažnom, nepredvidivom toku, još opasnijom.

U susednoj državi Arunačal Pradeš, koja se graniči sa Kinom, klizišta su uništila nekoliko puteva. Vojnici su spasli 70 učenika i nastavnika iz poplavljene škole u okrugu Čanglang, saopštila je policija. Velike poplave u državama Sikim, Manipur i Megalaja takođe su odnele puteve i srušile mostove.

Do sada je više od 80 ljudi u šest severoistočnih država umrlo od kraja maja zbog poplava i klizišta izazvanih kišama, pokazuju zvanični podacim.

U Asamu, životinje u čuvenom Nacionalnom parku Kaziranga, u kojem živi oko 2.500 jednorogih nosoroga, sele se na više tlo da bi izbegle poplave. Čuvari parka prate njihovo kretanje kako bi osigurali njihovu bezbednost, rekao je državni ministar Himanta Bisva Sarma.

Katastrofe izazvane klizištima i poplavama uobičajene su u severoistočnom regionu zemlje tokom sezone monsuna od juna do septembra. Indija, a posebno država Asam, smatra se jednim od najranjivijih regiona na svetu zbog klimatskih promena i poplava, pokazuje izveštaj istraživačke organizacije iz Nju Delhija, Saveta za energiju, životnu sredinu i vodu iz 2021. godine.