29. jun 2024 19:15

Tramp će ponovo povući SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma ako bude predsednik

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tramp će ponovo povući SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma ako bude predsednik

Foto: AP Photo, File/Gerald Herbert

VAŠINGTON  - Bivši predsednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećima predsedničkim izborima Donald Tramp bi po drugi put povukao SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma ako osvoji još jedan predsednički mandat u novembru, izjavila je portparolka njegovog izbornog štaba Karolajn Livit.

Na pitanje portala Politiko da li će Tramp ponovo povući SAD iz značajnog sporazuma o klimi, Livit je odgovorila da je rekao da će to učiniti.

Trampovo planirano povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma nije iznenađenje, s obzirom na njegovo prethodno povlačenje i lobiranje konzervativaca, navodi portal.

Sam Tramp je kritikovao Pariski sporazum u debati sa predsednikom Džozefom Bajdenom u Atlanti u četvrtak, rekavši da su SAD pokradene tim sporazumom, koji je nazvao katastrofom.

Advokati pojedinih privrednih grana pripremali su različite izvršne naredbe o različitim energetskim politikama na koje Tramp treba da stavi potpis, rekli su neimenovani izvori koji imaju saznanja o tome.

"Trenutno postoji nekoliko različitih verzija" nacrta izvršnih naredbi o povlačenju SAD iz sporazuma, koje bi Tramp mogao da potpiše, rekao je za Politiko advokat naftne industrije upoznat sa procesom.

Jedna verzija naredbi uključuje povlačenje SAD iz Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC), prenosi Politiko pozivajući se na neimenovane izvore.

UNFCCC je osnovni okvir koji služi kao osnova za globalne pregovore o klimi.

Tramp bi mogao da ode još dalje pokušavajući da povuče SAD iz sporazuma UN iz 1992. godine, što je potez koji bi mogao da zahteva odobrenje Senata da bi se SAD ponovo pridružila i mogao bi da zamrzne SAD iz sistema na neodređeno vreme.

Livit nije odgovorila na pitanje da li Tramp razmišlja o tome da SAD napuste UNFCCC, što bi predstavljalo još veću prepreku u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.