12. jul 2024 19:47

Gutereš: Ne postoji alternativa UNRWA

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gutereš: Ne postoji alternativa UNRWA

Foto: Keystone via AP, File/Salvatore Di Nolfi

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da ne postoji alternativa Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) i da je 118 zemalja podržalo tu humanitarnu organizaciju kao neophodnu.

"Moj apel svima je sledeći: zaštitite UNRWA, zaštitite osoblje UNRWA i zaštitite mandat UNRWA, uključujući finansiranje. Da budem jasan, nema alternative UNRWA", rekao je Gutereš na konferenciji o prikupljanju sredstava za UNRWA u Njujorku, preneo je Rojters.

Podsetio je da je UNRWA bila meta i na druge načine i da je osoblje te agencije "predmet sve nasilnijih protesta i žestokih kampanja pogrešnih informacija i dezinformacija".

Prema njegovim rečima, izraelske bezbednosne snage su pritvorile pojedine pripadnike UNRWA, koji su potom kazali da su bili maltretirani, pa čak i mučeni.

"Na Zapadnoj obali, Izrael je, takođe, ozbiljno ograničio prisustvo i kretanje osoblja UNRWA", istakao je Gutereš.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dugo je upućivao pozive da se UNRWA rasformira, optužujući je za antiizraelsko ponašanje, a izraelski parlament trenutno razmatra da proglasi UNRWA terorističkom organizacijom.

Nekoliko zemalja obustavilo je finansiranje UNRWA nakon optužbi Izraela da su pojedini zaposlani u toj Agenciji bili umešani u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je pokrenuo rat u Gazi.

Većina donatora je od tada obnovila finansiranje, dok UN sprovode internu istragu.

Tokom sukoba u Gazi ubijeno je 195 zaposlenih u UNRWA.

UNRWA pruža obrazovnu, zdravstvenu i drugu pomoć milionima Palestinaca u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali, Jordanu, Siriji i Libanu.

Otkako je pre devet meseci izbio rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Gazi, zvaničnici UN su naglasili da je UNRWA okosnica pružanja pomoći.