2. jul 2024 10:21

NBS: Nastavljen međugodišnji rast industrijske proizvodnje u prvih pet meseci 2024.

Izvor: TANJUG

podeli vest

NBS: Nastavljen međugodišnji rast industrijske proizvodnje u prvih pet meseci 2024.

Foto: Shutterstock.com/ToskanaINC, ilustracija

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) posmatrano u periodu januar - maj ove godine, nastavljen međugodišnji rast industrijske proizvodnje i on je iznosio dva odsto, a bio je vođen rastom u prerađivačkoj industriji (2,7 odsto) i sektoru rudarstva (9,9 odsto), dok je u sektoru energetike zabeležena niža aktivnost za 4,3 odsto.

Kako se navodi, industrijska proizvodnja je u maju 2024. zabeležila pad od 1,1 odso međugodišnje, pri čemu je u sektoru rudarstva zabeležen rast od 28,9 odsto međugodišnje, a u sektoru energetike i prerađivačke industrije smanjenje od 9,9 odsto i dva odsto međugodišnje.

Centralna banka dodaje da bi se ovakva kretanja, pre mogla povezati sa većim brojem neradnih dana početkom maja usled praznika, na šta, kako ističe ukazuje i desezonirani rast ukupne industrije od 2,7 odsto i prerađivačke industrije od 2,1 odsto u maju u odnosu na april.

U saopštenju se navodi i da je promet u trgovini na malo u maju 2024. bio realno viši u odnosu na isti mesec prethodne godine za 6,6 odsto, dok je u periodu januar -maj zabeležio realni rast od 7,7 odsto međugodišnje.

NBS ističe i da je ukupan broj dolazaka turista u maju viši je za 16,9 odsto međugodišnje, a ukupan broj noćenja turista za 14 odsto, pri čemu se posebno ističe rast dolazaka i noćenja stranih turista, preciznije broj dolazaka stranih turista je u maju povećan za 30,2 odsto, a broj noćenja za 23,1 odsto međugodišnje.

U periodu januar - maj 2024, ukupan broj dolazaka turista veći je za 11,1 odsto međugodišnje, a broj noćenja turista za 8,2 odsto međugodišnje.

NBS u saopštenju navodi i da kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, robni izvoz je u maju ove godine bio niži za 3,3odsto međugodišnje, dok je u periodu januar - maj i dalje bio viši za 0,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Dodaje se da ststistički podaci pokazuju da je robni uvoz u maju bio viši za 0,6 odsto međugodišnje posmatrano, dok je od početka godine zaključno s majem povećan za 1,2 odsto na međugodišnjem nivou.