6. avgust 2024 12:02

Svetska premijera filma "Miris sveže farbe" biće održana na 30. Sarajevo film festivalu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetska premijera filma "Miris sveže farbe" biće održana na 30. Sarajevo film festivalu

Foto: Miris sveže farbe, Kadrovi iz filma, Promo

SARAJEVO - Film "Miris sveže farbe" rediteljke i scenaristikinje Nađe Petrović imaće svetsku premijeru 19. avgusta u okviru takmičarskog programa na 30. Sarajevo Film Festivalu, saopštili su danas organizatori festivala.

Kako je navedeno, radnja filma prati šesnaestogodišnju Emu koja, nakon što roditelji prodaju stan u kojem je odrasla, u znak revolta, beži od kuće zajedno sa svojom mlađom sestrom i opsednuta idejom da se vrati u svoj pravi dom, počinje da prati čoveka koji je kupio stan.

Autorka filma je povodom takmičenja za nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film izjavila da ima "više razloga za sreću" zbog učešća na "najbitnijem festivalu u regionu".

"Drago mi je jer je za nas sve počelo na Sarajevo film festivalu sa kratkim filmom "Šerbet" koji je režirao Nikola Stojanović, a ja pisala scenario. Snimili smo ga na trećoj godini fakulteta i u Sarajevu smo tog leta dobili "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film", rekla je Petrović istakavši da je to bio "veliki podsticaj i najveća potvrda do tada".

Tokom snimanja filma u kojem uloge tumače Anđelka Petrović, Igor Benčina, Helena Bucalo i Jelena Stupljanin "bilo je dosta komplikacija".

"Film smo snimali na zimu 2021. godine, pao je sneg, pa se otopio, bilo je puno lokacija, a malo vremena... Bila sam nesigurna kako će sve da prođe jer nikada do sada nisam bila u toj ulozi, međutim onda sam shvatila kako sam okružena pretalentovanim ljudima kojima je stalo koliko i meni da sve bude dobro i na kraju i jeste bilo dobro", zaključila je Petrović.

Ekipu filma čine producentkinja Savina Smederevac, direktor fotografije je Mladen Teofilović, za montažu je zadužen Nikola Stojanović, a za dizajn zvuka Luka Cvetko.

Kostimografija je Neva Joksimović, izvršni producent je Rastko STojanović, a za scenografiju su zaduženi Dina Nedelkov i Anđela Tošić.

Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu uz podršku Erste banke.

Nađa Petrović (1997) diplomirala je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a master studije je završila na Katedri za filmsku i televizijsku režiju.

Njen roman "Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate" ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

Po njenim scenarijima snimljeno je nekoliko kratkih igranih filmova koji su prikazani na preko 150 festivala širom sveta, istaknuto je u saopštenju.