30. januar 2024 14:43

Održan žreb desete sezone međunarodnog programa "Fudbal za prijateljstvo"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan žreb desete sezone međunarodnog programa "Fudbal za prijateljstvo"

Foto: Football for Friendship. Phygital

MOSKVA - Otvoreni žreb desete sezone Međunarodnog društveno-korisnog programa za decu "Fudbal za prijateljstvo" održan je u moskovskom izložbenom centru "VDNH", saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da je osnivač i glavni pokrovitelj programa kompanija "Gazprom", dok će Srbiju, koja je učesnica projekta od njenog osnivanja 2013, i ove godine predstavljati njegov zvanični partner FK Crvena zvezda kroz fudbalera omladinske škole Filipa Avramovića i trenera Marka Milića.

"Aktivnosti u okviru desete jubilarne sezone jednog od najvećih društveno-korisnih programa za decu vezanih za sport na svetu održaće se od 18. do 25. februara ove godine u novom 'figitalnom' formatu, koji pored fizičkog učestvovanja dece uključuje i aktivnosti na digitalnoj platformi projekta. Turnir 'Fudbal za prijateljstvo. Figital' će se održati u Kazanju u okviru prvog međunarodnog turnira figitalnih sportova 'Igre budućnosti'", navodi se u saopštenju.

Na osnovu rezultata žreba sastavljen je raspored utakmica i formirani su sastavi šest Ekipa prijateljstva koje će učestvovati u takmičenju.

"Kao i u prethodnim sezonama programa, timovi prijateljstva su nazvani po retkim i ugroženim vrstama životinja: Frenklinov bumbar, Tigar Kuol, Kaspijska foka, Sokoro golub, Gobi medved i Onagar", dodaje se u saopštenju.

Učesnici "Fudbal za prijateljstvo. Figital" za 2024. biće mladi fudbaleri, dečaci i devojčice od 12 godina iz 13 zemalja sveta: Rusije, Belorusije, Srbije, Severne Makedonije, Benina, Kazahstana, Libana, Rumunije, Sirije, Slovenije, Tanzanije, Turske i Centralnoafričke Republike.

"Svi učesnici takmičenja dobiće status Mladih ambasadora programa 'Fudbal za prijateljstvo' i po povratku kući nastaviće da dele svoja iskustva i promovišu devet osnovnih vrednosti programa - prijateljstvo, jednakost, pravda, zdravlje, mir, odanost, pobeda, tradicija i čast", zaključuje se u saopštenju.