14. decembar 2022 15:47

Odbor za kontrolu službi bezbednosti posetio Bezbednosno-informativnu agenciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odbor za kontrolu službi bezbednosti posetio Bezbednosno-informativnu agenciju

Foto: OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ANTON ANTANASIJEVIĆ

BEOGRAD - Članovi i zamenici članova Odbora za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine posetili su danas Bezbednosno-informativnu agenciju, a direktor BIA Aleksandar Vulin istakao je neophodnost i značaj kontrolne uloge Parlamenta i posebno ulogu Odbora za kontrolu službi bezbednosti u nadzoru i kontroli rada službi bezbednosti.

Predsednik Odbora Igor Bečić izrazio jr očekivanje da će Vulin i ovu dužnost, kao i prethodne, obavljati odgovorno i uspešno za dobrobit svih građana naše države, a da će saradnja sa Odborom za kontrolu službi bezbednosti biti produktivna kao i u prethodnom periodu.

Imajući u vidu delikatnu bezbednosnu situaciju u kojoj se trenutno nalazi Srbija, Vulin je na zahtev Bečića detaljno informisao članove Odbora o trenutnoj bezbednosnoj situaciji i izazovima sa kojima je suočeno srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Članovi Odbora obišli su prostorije BIA i razgovarali sa njenim pripadnicima. Oni su se upoznali sa organizacijom i radom BIA i načinom primene posebnih mera za tajno prikupljanje podataka u skladu sa Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji i načinom primene posebnih dokaznih radnji u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Članovima Odbora bilo je omogućeno da postavljaju pitanja na koja su dobili adekvatne odgovore, a u poseti su bili i Aleksandar Marković, Jasmina Obradović, Darko Jovanović, Uglješa Marković, Nenad Tomašević, Vladimir Gajić i Nikola Dragićević.

Odbor će u narednom periodu posetiti i Vojnoobaveštajnu agenciju i Vojnobezbednosnu agenciju, kako bi se njegovi članovi upoznali sa organizacijom, nadležnostima i načinom rada vojnih službi bezbednosti.