2. avgust 2023 15:36

Đerlek i predsednica Opštine Brus potpisali ugovor o sufinansiranju radova na krovu Centra za kulturu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đerlek i predsednica Opštine Brus potpisali ugovor o sufinansiranju radova na krovu Centra za kulturu

Foto: TANJUG/MINSTARSTVO ZA RAVNOMERNI REGIONALNI RAZVOJ/ MILOŠ PERIĆ

BRUS - Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek posetio je danas opštinu Brus i sa predsednicom opštine Valentinom Milosavljević potpisao Ugovor o sufinansiranju projekta adaptacije krova na objektu Centra za kulturu, ustanove od najvećeg značaja za promociju kulture i obrazovanja u ovoj opštini.

Ministar Đerlek izrazio je zadovoljstvo što ima mogućnost da podrži jedan od važnih projekata sa 2,4 miliona dinara, u opštini koja ove godine obeležava 190 godina od osnivanja, kako bi građani Brusa mogli da koriste sadržaje Centra za kulturu u njegovom punom kapacitetu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

 

Centar za kulturu je, prema rečima ministra, okosnica svih kulturnih dešavanja, u kojem se realizuju sve godišnje manifestacije, različiti edukativni i kulturni programi i događaji od značaja za opštinu, a u okviru kojeg je smešten i Zavičajno-etnografski muzej, bioskop, dramski studio i gradska biblioteka.

Predsednica opštine Brus objasnila je da su u prethodnom periodu uložena značajna sredstva u rekonstrukciju i opremanje Centra, dodajući da će sanacijom krovne konstrukcije, revitalizacija ove ustanove biti privedena kraju što je od najvećeg značaja, kako za bezbednost i nesmetan rad zaposlenih, tako i za unapređenje socijalnog i društvenog života svih građana Brusa.

Navodeći da je opština Brus u poslednjim godinama pretežno ulagala u saobraćajnu infrastrukturu, Valentina Milosavljević je navela da, bez podrške države, dalji rast najmanje razvijenih opština u Srbiji ne bi bio moguć.

Ministar Đerlek ukazao je na to da su obrazovanje i kultura važni faktori razvoja i rasta, pre svega u pogledu demografskih prilika u našoj zemlji, najavljujući dalja ulaganja u ovu oblast u gradovima i opštinama koje se susreću sa velikim izazovima decenijskog odliva stanovništva.

Poručeno je da Brus ima izuzetne razvojne kapacitete u potencijalnom banjskom turizmu, kroz izgradnju prve banje u ovoj opštini, s obzirom na velike geo-termalne potencijale, što bi u celosti bilo od izuzetnog uticaja na ekonomski rast i razvoj ne samo Brusa, već i čitavog regiona, dodaje se u saoppštenju.

Ministar Đerlek obišao je Centar za kulturu i sa direktorom ove ustanove Pericom Jovanovićem razgovarao o sanaciji objekta koji ujedno predstavlja spomenik kulture pod zaštitom države.