4. maj 2024 15:44

Vujović: Paušalne ocene nisu kočnica u radu Ministarstva zaštite životne sredine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vujović: Paušalne ocene nisu kočnica u radu Ministarstva zaštite životne sredine

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je danas da paušalne kvalifikacije zlonamernih i nestručnih ljudi, nikada neće predstavljati kočnicu u uspešnom radu Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Vujović je, reagujući na saopštenje Demokratske stranke (DS) u kojem se navodi da je njen reizbor garancija da se u narednom perodu neće rešiti ni jedan problem u oblasti zaštite životne sredine, istakla da su ti, kako ih je nazvala, maliciozni komentari, podstrek da se još efikasnije nastavi sa realizacijom ambicioznih planova za koje se se iz budžeta i evropskih kredita opredeljuju sve veća sredstva, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

"Ironija je da besposleni političari okupljeni u propaloj DS govore o deponijama kao simbolima Srbije, a upravo oni ništa nisu uradili za životnu sredinu kada su bili na vlasti. Najveće postignuće im je što su ostali upamćeni po Dulićevom projektu 'Očistimo Srbiju', kojim je DS uspešno počistio budžet Srbije, dok su otpad ostavili nama da ga rešavamo", istakla je Vujović.

Dodala je da su okupljeni u "politički beznačajnoj" DS mogli da nauče nešto o rešavanju ekoloških problema da su se bar malo informisali o radu Ministarstva.

Vujović je navela da su u periodu od 2021. do 2024. godine zamenjene kotlarnice u toplanama i javnim ustanovama u 87 gradova i opština širom Srbije, dok je u 49 njih data podrška građanima za zamenu kotlova u domaćinstvima.

Dodala je da je očišćeno 900 divljih deponija i da se čišćenje nastavlja dalje, kao i da je sanirano osam nesanitarnih deponija, a u toku je sanacija i drugih višedecenijskih smetlišta.

Vujović je dodala da se radi na izgradnji devet regionalnih i reciklažnih centara koji su preduslov za rešenje problema divljih i nesanitarnih deponija i njihovo zatvaranje.

"I dok su doskorašnje stranačke kolege posrnulog DS-a poznate po seči platana u srcu Beograda, kroz projekte Ministarstva koje vodim, tokom tri godine zasađeno je više od 250 hiljada novih sadnica", dodala je Vujović.

Dodala je da u Boru tokom prošle godine nije zabeleženo prekomerno zagađenje i da su investitori, poštujući zahtev države, uložili ogromna sredstva u unapređenje kvaliteta vazduha.

Dodala je da će Beograd pamtiti DS po tome što su "protraćili" 11 miliona evra na podzemne kontejnere dok će se, kako je navela, aktuelna vlast pamtiti po modernom centru za upravljanje otpadom u Vinči, kao i po postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova u obrenovačkoj termoelektrani TENT A.

Istakla je da su danas javne finansije nikad stabilnije, zbog čega može da se ulaže u zaštitu životne sredine više nego ikada.

"Rad Ministarstva koje vodim je transparentan, a rezultati su dostupni i lako proverljivi", naglasila je Vujović.

Dodala je da su rad aktuelne vlasti prepoznali i ocenili građani Srbije zbog čega, kako je rekla, DS ostaje na marginama političkog života.

"Svi ministri na čelu sa predsednikom Vlade Milošem Vučevićem održaće kontinuitet ubrzanog društveno-ekonomskog razvoja naše zemlje, uz poštovanje svih principa zaštite životne sredine, na dobrobit svih građana koji takvu politiku u većini podržavaju", zaključila je Vujović.