22. oktobar 2024 15:35

Vučić: Svaka inicijativa za saradnju sa Mađarskom i Slovačkom biće podržana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Svaka inicijativa za saradnju sa Mađarskom i Slovačkom biće podržana

Foto: Tanjug

BRATISLAVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija danas sa Mađarskom ima najbolju saradnju u istoriji, kao i sa Slovačkom, kao i da će Srbija svaku inicijativu za unapređenje saradnje sa tim zemljama podržati.

On je to rekao nakon trilateralnog sastanka sa premijerima Mađarske i Slovačke Viktorom Orbanom i Robertom Ficom u Komarnu (Slovačka), na pitanje slovačkog novinara da li je današnji sastanak neki novi format saradnje poput Višegradske grupe.

Vučić je naglasio da Srbija Mađarsku i Slovačku doživljava kao bliske zemlje.

"Svaka vrsta sastanka i inicijative od naših prijatelja biće podržana od strane Srbije", rekao je on.62

Uvek ćemo poštovati prava migranata, ali ćemo štititi svoju zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uvek poštovati prava migranata i njihovo ljudsko dostojanstvo, ali da ćemo uvek štititi svoju zemlju, jer, kako je istakao, red i poredak moraju da postoje. Vučić je, posle sastanka sa premijerima Slovačke i Mađarske Robertom Ficom i Viktorom Orbanom, odgovarajući na novinarsko pitanje o stavu Srbije prema migracijama, rekao da Srbiji ne pada na pamet da bude hot spot za migrante, kao i da mu to niko od "većih igrača" na evropskom kontinentu nije tražio.

"Niko me nije pitao da li hoćemo da budemo hot spot za migrante, niti sme. Ne pada mi na pamet da o tome razgovaram", istakao je Vućić.

Predsednik je rekao da je na trilateralnom sastanku bilo reči i o sukobu u Ukrajini, o kojem sva trojica sagovornika, kako je naveo, imaju bliska gledišta.

"Mi ne govorimo o velikim pobedama, već o miru kao nasušnoj potrebi ne samo naše tri zemlje, već i čitavog kontinenta, pa i sveta", naglasio je Vučić.

Razumemo poruku koju je poslao EP, ali radićemo sa Piculom

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je naša zemlja dobro razumela poruku koju joj je Evropski parlament poslao postavljajući Tonina Piculu za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju. "Ne žurim sa komentarima i razgovaraćemo sa njim i radićemo sa njim.

Ali smo dobro razumeli poruku Evropskog parlamenta", rekao je Vučić posle trilateralnog sastanka sa premijerima Slovačke Robertom Ficom i Mađarske Viktorom Orbanom u Komarnu, na pitanje kako komntairše postavljanje Picule. On je rekao i da nije problem u tome što je Picula Hrvat, već u njegovim stavovima.

Vučić je takođe napomenuo da većinu funkcija Evropskog parlamenta koje imaju veze sa Srbijom obavljaju Estonci. "Znate da je Kaja Kalas, šefica za bezbednost i spoljne poslove Evropske unije. Glavni čovek je Matija Masikas, takođe iz Estonije. To je već dvoje njih iz Estonije. Znate ko je glavni čovek, kao izvestilac za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu? Kako čujem, upravo sada biće postavljen opet Estonac. A znate li ko je šef kancelarije Evropske komisije na Kosovu? Opet Estonac. Mnogo čudno, složićete se. Ali, dobro, a nama dali Hrvata", konstatovao je Vučić. 

Srbija neće biti hot spot za migranate, niko mi to nije tražio niti bih prihvatio

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Komarnu u Slovačkoj da Srbija neće biti hot spot za migrante i istakao da mu to niko nije ni tražio, kao i da to ne bi ni prihvatio ni pod kakvim uslovima. Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara na zajedničkoj konferenciji za medije posle trilateralnog sastanka sa premijerom Slovačke Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, da li je bilo priče o tome da Srbija postane ono što je Albanija za Italiju i pod kojim uslovima bi na to pristao.

"Ne pada mi napamet niti bih to prihvatio ni pod kakvim uslovima. Nema tog trika, nema te igre i nikakve priče. Moji prijatelji niti su to pitali, niti su to tražili, niti bilo ko drugi sme to da me pita, pošto mi ne pada na pamet o tome uopšte da razgovaram", istakao je Vučić.

Dodao je da su nama ponudili svaku vrstu pomoći i da već zajedno radimo sa Mađarima i kroz Fronteks i kroz druge zajedničke patrole i zajedničke organe.

"I danas je Robert (Fico) ponudio podršku i slovačke policije i verujem da ćemo i tu uspostaviti zajedničku saradnju. Ja sam im zahvalan za svaku vrstu podrške i svaku vrstu pomoći", rekao je Vučić.

U 2024. 80 odsto manje migranata nego 2023,u Srbiji u centrima svega 477 migranata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Komarnu u Slovačkoj, posle trilateralnog sastanka sa premijerom te zemlje Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, da će Srbija nastaviti sa tim zemljama da sarađuje i zajedno radi na suzbijanju ilegalnih migracija.

"Postigli smo rezultate radeći zajednički, nije bilo jednostavno, ali u ovoj godini je 80 odsto manje migranata nego prošle godine. Nastavićemo da radimo zajedno i verujem da će rezultati biti dobri. U prihvatnim centrima Republike Srbije u ovom trenutku ima svega 477 migranata. Mi ćemo svoj posao u interesu i Evrope i naših prijatelja, naše braće u Mađarskoj i Slovačkoj, naravno nastaviti da radimo", naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Naveo je da je danas razgovarano o mnogim temama.

"Ali, pre nego što kažem nekoliko reči o tome, želim da istaknem svoju ličnu sreću i zadovoljstvo što Roberta (Fica) vidim u ovako dobrom stanju. Za nas je 15. maj dan pokušaja zločinačkog ubistva Roberta Fica bio izuzetno težak dan i to nije pitanje mojih ličnih odnosa sa Robertom, to je pitanje onoga kako se cela Srbija tog dana osećala", istakao je Vučić.

Za Srbiju važno uspostavjlanje saradnje sa Slovačkom i Mađarskom u oblasti migracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je za Srbiju uspostavljanje trilateralne saradnje u oblasti migracija sa, kako je istakao, prijateljskim zemljama Slovačkom i Mađarskom od velike važnosti.

On je uoči Trilateralnog samita lidera Srbije, Slovačke i Mađarske u slovačkom gradu Komarnu izrazio nadu da će današnji susret biti samo prvi korak ka saradnji, koji će dati konkretne rezultate, kao što, podseća Vučić, Srbija već ima bilateralno sa Austrijom i Mađarskom.

"Uvek je zadovoljstvo sresti se sa dragim prijateljima Robertom Ficom i Viktorom Orbanom. Danas su u Slovačkoj pred nama važne teme, koje se tiču bezbednosti Evrope i našeg regiona" napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Vučić je uz objavu podelio i slike susreta sa premijerom Slovačke Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Vučić stigao u Komarno na sastanak sa Ficom i Orbanom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u slovačkom gradu Komarnu sa premijerom Slovačke Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Sastanak je počeo u Novoj tvrđavi u Komarnu, malo posle 10.30 časova.

Na trilateralnom sastanku oni će razgovarati o zaštiti granica Evropske Unije od ilegalne migracije i jačanju regionalne saradnje, ali i o novim rešenjima i načinima za zaustavljanje ilegalne migracije u Evropu.

Jedna od vaznijih tema biće jačanje saradnje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom, kao ključnim partnerom u rešavanju migracione krize, jer ove zemlje igraju važnu ulogu u regulisanju migracionih puteva koji vode u Evropu, saopštila je kancelarija Slovačke vlade.

Ovo uključuje mere za jačanje zaštite granica, podršku procedurama za azil u partnerskim zemljama i usklađivanje vizne politike sa Evropskom unijom.

"Inovativno rešenje bi mogli da budu eksterni centri, takozvana žarišta za obradu zahteva za azil van EU, što trenutno u praksi sprovodi, na primer, Italija u saradnji sa Albanijom", saopštila je kancelarija.

Italija je postigla sporazum da se migranti procesuiraju u Albaniji, šema za koju su neke evropske zemlje rekli da bi se mogla koristiti kao model.

Ovim sastankom zemlje pokušavaju da ojačaju regionalnu saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija i obezbede efikasniju zaštitu spoljnih granica EU.

Razgovor između lidera Slovačke, Srbije i Mađarske mogao bi da dovede do konkretnih koraka za poboljšanje migracione situacije i minimiziranje ilegalnih migracijskih tokova ka Evropi.

Nakon trilateralnog sastanka, održaće se i zajednička konferencija za novinare Vučića, Fica i Orbana.

U delegacijama će biti i ministri unutrašnjih poslova zemalja učesnica, koji će održati zaseban sastanak, a Srbiju će predstavljati ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Inače, Komarno je poznat kao najveći grad u Slovačkoj sa mađarskom većinom, a za srpsku istoriju, ovaj grad je važan kao jedino značajnije središte Srba na tlu današnje Slovačke.

Nekada brojna i bogata zajednica danas je gotovo nestala, ali je u gradu očuvana velika srpska pravoslavna crkva.