21. maj 2023 14:55

Oleksandr Sirski: Ukrajina kontroliše beznačajan deo Bahmuta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oleksandr Sirski: Ukrajina kontroliše beznačajan deo Bahmuta

Foto: Shutterstock.com/ LeStudio, ilustracija

KIJEV - Ukrajinski general Oleksandr Sirski izjavio je danas da ukrajinske snage kontrolišu "beznačajan" deo Bahmuta, ali da će uporište biti dovoljno za ulazak u razoreni grad kada se situacija promeni.

Na aplikaciji Telegram, Sirski je naveo da ukrajinske snage napreduju u odnosu na ruske snage u predgrađu Bahmuta i da se približavaju "taktičkom opkoljavanju" grada, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, izjavio je ranije danas da ruske snage nisu zauzele Bahmut i da ukrajinske trupe ostaju u tom gradu, navodeći da ne može da pruži precizne informacije.

On je rekao da se Ukrajina bori zahvaljujući hrabrosti svog naroda, svojih ratnika, preneo je britanski list "Gardijan".

Ukrajinski predsednik je naveo da ne može da otkriva taktičke planove ukrajinske vojske povodom Bahmuta.

"Bahmut od danas nije okupiran od strane Rusije. Ne postoje dva ili tri tumačenja tih reči", rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine, koji je prisustvovao samitu Grupe sedam (G7) u japanskom gradu Hirošimi, uporedio je uništavanje Bahmuta na istoku Ukrajine sa uništenjem Hirošime u Drugom svetskom ratu.

"Otvoreno ću vam reći: fotografije razrušene Hirošime apsolutno me podsećaju na Bahmut i druge slične gradove. Ništa nije ostalo živo, sve zgrade su porušene", rekao je on novinarima.

Zelenski je kazao da su ukrajinske snage nastavile da se bore unutar grada Bahmuta i da obavljaju "važne zadatake".

"Danas su u Bahmutu - na kojim mestima, neću da podelim (sa vama)", istakao je predsednik Ukrajine.

Prethodno je britanska agencija objavila da je Zelenski, na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva, odgovorio: "Mislim da ne".

"Danas je Bahmut samo u našim srcima", rekao je Zelenski i dodao da "tamo nema ničega".

Američka agencija Asošijeted pres je, takođe, prethodno javila da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Kako je u prvom izveštaju preneo AP, Zelenski je rekao da veruje da je Ukrajina izgubila taj grad, ali je dodao da "tamo nije ništa ostalo" i da su Rusi "sve uništili".

Borbe za Bahmut trajale su osam meseci i vodila ih je ruska privatna paravojna organizacija "Vagner" uz podršku ruske vojske.

Da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Bahmutom najpre je u subotu objavio vođa ruske privatne paravojne organizacije "Vagner", Jevgenij Prigožin.

Rusko Ministarstvo odbrane je zatim potvrdilo da je Bahmut ''oslobođen'', nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao organizaciji "Vagner" i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju grada.