8. jul 2023 10:02

Eskobar: Rešenje za izlazak iz krize da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Eskobar: Rešenje za izlazak iz krize da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke EU

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

ZAGREB - Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je najbolje rešenje za izlazak iz krize na KiM to da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke koji je predstavila Evropska unija, prenosi Jutarnji list.

"Imamo pozitivne naznake da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da to prihvati, ali premijera (privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija treba još malo nagovarati", rekao je Eskobar novinarima u Zagrebu, pred dolazak na današnji Dubrovnik forum.

Na pitanje šta će biti posledice ako Beograd i Priština ne ispune zahteve međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije na severu pokrajine, Eskobar je odgovorio da će time obe strane izgubiti brojne prilike.

Nije došlo do tačke za preduzimanje drastičnih akcija u BiH

Gabrijel Eskobar je izjavio, povodom spekulacija da visoki predstavnik u BiH planira smenu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, da ne može da komentariše postupke Kristijana Šmita, ali i da još nije došlo do tačke kad je potrebno preduzeti takve drastične akcije, prenosi Jutarnji list.

Kako navodi hrvatski list, Eskobar, koji je izjavu dao hrvatskim novinarima pred put na Dubrovnik forum, rekao je da će u slučaju da Dodik pokrene referendum o statusu Republike Srpske, SAD reagovati vrlo oštro.

"Ako uistinu do toga dođe, mi ćemo reagovati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših obveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagovati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlašćenja", naveo je Eskobar.