28. jun 2024 03:32

Prva tema debate Bajdena i Trampa - ekonomija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prva tema debate Bajdena i Trampa - ekonomija

Foto: AP Photo/Gerald Herbert

ATLANTA - Prva tema o kojoj su američki predsednički kandidati Džozef Bajden i Donald Tramp raspravljali tokom dbate bila je ekonomija, za koju je aktuelni predsednik ocenio da nikada nije bila bolja i da je u procvatu, a Tramp da je u potpunom rasulu.

Bajden je tokom debate, koja se u organizaciji CNN-a održava u Atlanti, u studiju bez publike, rekao da je kada je došao na funkciju predsednika stanje u ekonomiji bilo loše, da je bila "u slobodnom padu" posle Trampa - sa nezaposlenošću koja je porasla na 15 odsto.

"Sada imamo 800.000 novih radnih mesta, ali ima još toga da se uradi. Radim naporno da se izborim sa problemima poskupljenja hrane. Postaraćemo se da snizimo cenu stanovanja. Potrudićemo se da izgradimo dva miliona novih jedinica. Kombinacija onoga što mi je ostalo i korporativne pohlepe je razlog zašto smo trenutno u ovom problemu", rekao je Bajden.

Dodao je i da Trampova administracija nije mnogo uradila, i da su stvari bile u haosu kada je došao na mesto predsednika.

Sa druge strane Tramp je rekao da je za vreme njegovog mandata ekonomija bila najveća u istoriji zemlje i da su svi bili zadivljeni rezultatima.

"Druge zemlje su nas kopirale. Pogodio nas je COVID, a kada smo to uradili, potrošili smo neophodan novac da ne bismo završili u Velikoj depresiji, kakvu smo imali 1929. Dok smo završili, uradili smo odličan posao. Imamo mnogo zasluga za ekonomiju, mnogo zasluga za vojsku, a nema ratova i toliko drugih stvari. Sve je bilo dobro", rekao je Tramp.

Tramp je ocenio i da su jedini poslovi koje je Bajden stvorio - poslovi za ilegalne migrante i poslovi koji su se vratili nakon pandemije Kovida.

"Nije uradio dobar posao. On je loše uradio posao i inflacija ubija našu zemlju. To nas apsolutno ubija. Pored toga ubio je medicinsku i socijalnu zaštitu, upropastio je", rekao je Tramp.

Na pitanje voditelja o nameri da uvede carinu od 10 odsto na svu robu koja dolazi u SAD, Tramp je rekao da će to naterati zemlje, poput Kine, da plate mnogo novca, da smanje deficit SAD u ogromnoj meri, dok je voditelj konstatovao da je pod obe administracije - i Trampove i Bajdenove državni dug je skočio na rekordno visok nivo.