29. jun 2024 19:54

Ministarstvo prosvete: Objavljeni konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo prosvete: Objavljeni konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama

Foto: Shutterstock.com/LStockStudio, ilustracija

BEOGRAD  - Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima objavljeni su danas na portalu Moja srednja škola, dva dana ranije nego što je predviđeno Kalendarom.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poželela je svim učenicima uspešan upis u srednje škole i dalji nastavak školovanja.

Ona je istakla da su ministarstvo i Vlada Srbije omogućili dodatne resurse i podršku za veću efikasnost i kraće rokove za dobijanje informacija o rezultatima.

"Ranija objava rezultata raspodele učenika po obrazovnim profilima ostvarena je zahvaljujući unapređenju informacionog sistema i procesa za realizaciju završnog ispita i upisa u srednje škole. Vlada Srbije, Ministarstvo prosvete, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Fakultet organizacionih nauka nastaviće da unapređuju proces završnog ispita i upis u srednju školu, u cilju da da se deci pruži maksimalna podrška tokom ovako važnog procesa", izjavila je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, u prvom krugu raspoređeno je 59.091 učenika.

"U jednu od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto učenika, što je dobar rezultat, jer su učenici i njihovi roditelji dobro sagledali uspeh i ostvarene bodove na završnom ispitu", poručila je ona.

Ministarka je dodala da je po prvom opredeljenju raspoređeno 35.863 učenik, po drugom 8.147 i trećem 4.163 učenika.

Prema njenim rečima, najtraženiji obrazovni profili su u području rada zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama.

Navela je da su od ostalih škola najtraženije Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu, Srednja turistička škola na Novom Beogradu, kao i Vazduhoplovna akademija.

"U četvorogodišnje obrazovne profile upisano je ukupno 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108, a u trogodišnje škole 10.125 učenika", istakla je Đukić Dejanović.

Ona je rekla da posle prvog upisnog kruga, neraspoređeni učenici, njih 1.524 imaju mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.

Prema njenim rečima, u četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim 3.783.

U utorak, 2. jula učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu moći će preko portala MSŠ ili u osnovnoj školi da predaju listu opredeljenja.

Dan kasnije, 3. jula biće objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu.

Upis u srednje škole moći će da se obavi elektronskim putem i iz inostranstva, korišćenjem portala MSŠ od 2. do 6. jula i odlaskom u srednju školu.

Za učenike koji iz objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.