29. jun 2024 10:37

SAD poslale Izraelu hiljade bombi od 2.000 funti od 7. oktobra

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD poslale Izraelu hiljade bombi od 2.000 funti od 7. oktobra

Foto: Shutterstock.com/Lucky-photographer

VAŠINGTON - Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je od početka rata u Gazi u Izrael poslala veliku količinu municije, uključujući i više od 10.000 visoko razornih bombi teških 2.000 funti, odnosno nešto više od 900 kilograma, kao i hiljade raketa Helfajer, navela su dva američka zvaničnika dobro informisana o ažuriranim listama američkih pošiljki oružja.

U periodu od početka rata prošlog oktobra do danas Sjedinjene Američke Države su, između ostalog, Izraelu isporučile najmanje 14.000 MK-84

bombi od 2.000 funti, 6.500 bombi od 500 funti, zatim 3.000 Helfajer precizno vođenh raketa vazduh-zemlja, dodali su zvaničnici koji nisu želeli da budu imenovani, prenosi Rojters.

Dok zvaničnici nisu dali precizan vremenski okvir za pošiljke, ukupni iznosi sugerišu da nije bilo značajnog smanjenja vojne podrške SAD svom savezniku, uprkos međunarodnm pozivima da se ograniče isporuke oružja i nedavnoj odluci administracije da pauzira isporuku moćnih bombi.

Eksperti kažu da sadržaj pošiljki odgovora onom što bi Izraelu bilo potrebno da dopuni zalihe koje se koriste u osmomesečnoj intenzivnoj vojnoj kampanji u Gazi koja je pokrenuta nakon napada palestinskih militanata Hamasa 7. oktobra.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je pre nekoliko dana novinarima da je Vašington od 7. oktobra poslao 6,5 milijardi dolara vredno oružje Izraelu.

Premijer Benjamin Netanjahu poslednjih nedelja tvrdio je da Vašington zadržava oružje, što su američki zvaničnici više puta demantovali iako su

priznali da postoje neka "uska grla".

Bajdenova administracija je tako zadržala jednu pošiljku

bombi od 2.000 funti, navodeći kao razlog zabrinutost zbog uticaja koji bi mogle imati u gusto naseljenim oblastima u Gazi, ali američki zvaničnici insistiraju

da se sve ostale isporuke oružja nastave normalno.