3. mart 2024 20:49

KBF: ESG standardi novo poglavlje poslovnog razvoja

Izvor: TANJUG

podeli vest

KBF: ESG standardi novo poglavlje poslovnog razvoja

Foto: KBF

KOPAONIK - Standardi ESG - zaštita životne sredine, društvena odgovornost i odgovorno upravljanje postali su novo poglavlje razvoja i nešto što pravi razliku u poslovanju, rečeno je večeras na Kopaonik biznis forumu.

Potpredsednik za finansije Eliksir grupe Darko Vuković je rekao da je hemijska industrija dobar primer primene ESG standarda u industriji.

"Pre pet godina ušli smo u jedan projekat kako bismo zamenili fosilno gorivo i odobrili jedan ESG projekat nismo imali tačne informacije, ali smo ipak odobrili projekat, jer smo znali da je to nešto što mora da se uradi. Tako je bilo i kod drugih projekata", naveo je Vuković na panelu posvećenom ESG standardima.

Naglasio je da otpad može da bude vredan resurs i da su odličili sa tim da uđu na tržište i da su posle nastavili tako i sa drugim projektima.

"Pre 65 godina je nastalo Eliksir Prahovo za RTB Bor, da bi se iskoristio njihov nus proizvod - sumporna kiselina, što je bio prvi primer", rekao je Vuković i dodao da je hemijska industrija dobar primer cirkularne ekonomije i da danas ESG stadardi podrazumevaju održivost u radu kompanije.

Izvršni direktor za zeleni program u OTP banci Pokos Gergely je objasnio kako se sve ESG kriterijumi primenjuju u poslovanju.

"Na primer, ako ste vlasnik nekog hotela i onda uradite kalkulaciju koliko dana dolaze skijaši i koliko posla može da se očekuje i slično, ali onda vremenom počne da se menja okruženje, klima počne da smanjuje broj skijaša i umesto skijanja se prebacite na kongresni turizam ili rekreaciju tokom leta, a održivost postane važan deo vašeg posla. To nije samo ideja o spasavanju sveta kao takvog već se tiče i pružanja boljih usluga klijentima", rekao je on.

Generalni direktor A1 Srbija & A1 Slovenija Dejan Turk je rekao da ta kompanija ozbiljno shvata ESG, jer to zaista može da napravi pravu razliku u poslovanju.

"Na primer, nosim reciklirane patike, za mene ESG znači odgovarajuće vođenje poslovanja, jer kada na etički dobar način upravljate nekim biznisom onda je to prava stvar. Komponente ESG više nisu samo stav da ih je lepo primanjivati već i sastavni deo poslovanja", rekao je on.

Učesnici panela su poručili da će ESG kriterijumi veoma brzo, već za neku godinu, postati obaveza u mnogim oblastima.