24. decembar 2022 20:22

Sekretar Beogradske nadbiskupije: Potrebno nam je zajedništvo i mir koji ćemo donositi drugima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sekretar Beogradske nadbiskupije: Potrebno nam je zajedništvo i mir koji ćemo donositi drugima

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sekretar Beogradske nadbiskupije Mihael Sokol pozvao je sve vernike da dođu večeras na misu polnoćku u Katedralu uznesenja blažene device Marije, sa koje će biti poslata nova poruka o preko potrebnom zajedništvu koje donosi blagostanje i porodici i društvu.

"Proslavom Božića šaljemo poruku zajedništva koja i porodici i društvu donosi blagostanje tamo gde živimo, i to je ono što nam je Hrist doneo - mir u srcu, jer hrišćani su ljudi vere i mira - koji ćemo, jer je potrebno, donositi drugima", rekao je Sokol za Tanjug uoči mise koju će prvi put predvoditi novi beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

 

Sokol je rekao je da će misa, kojom se obležava praznik koji poziva na okupljanje, mir, blagostanje i pomoć drugima, početi u 21 sat, kako bi vernici mogli da se vrate kućama prevozom i kako bi mogli da se odmore i sutra dođu ponovo u crkvu na Božić.

Misi polnoćki prisustvovaće, kako je najavio, novi apostolski nuncije Svete stolice, nadbiskup Santa Ganđemi, vikarni epsikop patrijarha Porfirija, zvaničnici Srbije, predstavnici drugih verskih zajednica i brojni vernici.

Sokol je podsetio da će se sutra po župama održati mise redovno po nedeljnom rasporedu, a da će glavna biti u 10 sati u crkvi Krista Kralja u Krunskoj ulici.

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru večeras proslavljaju Badnje veče, uoči Božića, praznika rođenja Isusa Hrista.

Prema predanju, Isus Hristos rođen je 25. decembra u Vitlejemskoj pećini, u tišini na slamici, pa se taj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.

Badnje veče, a od ponoći i Božić, obeležavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.