23. novembar 2023 11:55

Miščević: Srbija deli evropske vrednosti i posmatra ih kao domaće

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miščević: Srbija deli evropske vrednosti i posmatra ih kao domaće

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U Beogradu je danas započela Konferencija pod nazivom "Nova dostignuća Evropske unije u oblastima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike", na kojoj se razgovara o saradnji Srbije i EU u pomenutim oblastima.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević tom prilikom je rekla da je važno obratiti pažnju na uključivanje Srbije u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku, odnosno uključivanje Srbije u misije EU, u funkcionisanje Evropske odbrambene agencije i uključivanje u civilne misije EU.

Kao primer navela je operaciju Atalanta s početka 2010-tih, kada su srpski oficiri, zajedno sa francuskim vojnicima, učestvovali u borbi protiv pirata.

"To je najdirektnije pokazivanje partnerstva koje Srbija, njene oružane snage, ministarstvo odbrane, ali i čitava država posvećuju onome što i dan danas pokušavamo da potvrdimo. Srbija deli evropske vrednosti i spremna je da na svaki način, zajedno sa svim državama članicama - i ne samo u održavanju mira, već i u uspostavljanju mira, u organizovanju i pomoći razvoju država nakon ratnih sukoba, ali i upravljanju migracijama - nastavi da deli vrednosti zajedno sa EU, jer ih posmatramo kao naše domaće vrednosti, kao deo evropskog kontinenta", istakla je Miščević.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Ministarstva odbrane Predrag Bandić ocenio je da se danas može reći da je Vojska Srbije postala pouzdan, kredibilan i interoperabilan partner armijama evropskih zemalja, gde se ona danas nalazi - od Somalije, preko Centralnoafričke Republike i mnogih drugih mesta u svetu na kojima se čuvaju mir, bezbednost i promovišu zajedničke vrednosti.

"Ministarstvo odbrane, realizujući širok spektar svojih aktivnosti u podršci i ostvarivanju nacionalnih interesa, unapređuje nacionalnu bezbednost i kapacitete odbrane kroz proces evropskih integracija. Naravno, uz poštovanje specifičnosti Srbije, što je jasno iskazano u strategiji odbrane kao jedan od naših najvažnijih ciljeva", rekao je Bandić.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da su Evropskoj uniji neophodni prijatelji i saveznici i tom prilikom podsetio da je Srbija prva zemlja na svetu koja je dobila atašea EU za odbranu.

"Želeo bih da istaknem doprinos Srbije našim misijama iz Zajedničke politike za bezbednost i odbranu, njenu stručnost i posvećenost, kao i iskustvo osoblja koje je u tim misijama učestvovalo. Za to smo veoma zahvalni. Želeli bismo da se i u još većoj meri oslonimo na Srbiju kao partnera za promovisanje mira", izjavio je Žiofre.

Prema njegovim rečima, Srbija i EU moraju da brane zajedničke vrednosti, baš kao i zajedničku budućnost, jer je, kako kaže, Srbija buduća članica Unije.