6. januar 2023 15:02

Zijad Bećirović: ZSO samo što nije formirana, treba raditi na društvenom konsenzusu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zijad Bećirović: ZSO samo što nije formirana, treba raditi na društvenom konsenzusu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Međunarodnog Insituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES Zijad Bećirović ocenio je da izjave najviših međunarodnih zvaničnika, a pre svega specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, u prenesenom značenju ukazuju da Zajednica srpskih opština samo što nije formirana.

On je u intervjuu za Tanjug rekao da je ipak najbitnije da se radi na tome da političke strukture Beograda i Prištine pronalaze društveni konsenzus bez obzira o kakvim pitanjima se radi.

 

"Možda je najbolji primer za to u regionu predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se bavi najtežim pitanjima od najvećeg značaja, ali i onim kao što je ekonomija. Prošle godine Srbija je doživela istorijski maksimum kada se radi o stranim investicijama. Dve trećine investicija u regionu su u Srbiji.

Mislim da ovde odsustvo dijaloga koji je najpotrebniji kada dođe do konfliktnih situacija pokazuje da je uloga međunarodne zajednice posebno EU bila uloga statista, umesto medijatora i vođe dijaloga, tako da su nastale nepopravljive posledice", rekao je Bećirović.

Prema njegovim rečima, nedavna situacija na KiM pokazuje da će trebati vremena da se dijalog dovede u neko stanje normale.

Na pitanje da li posete specijalnih izaslanika o kojima se piše u medijima mogu da doprinesu dijalogu, Bećirović kaže da mogu, budući da se radi o predstavnicima uticajnih država, a da opšta situacija u Evropi zahteva da se pronalaze rešenja.

"Ukoliko se ne pronalaze imaćemo krize koje mogu da prerastu u konflikt. Posle rata u Ukrajini više niko nigde ne može da kaže da se neće desiti oružani konflikt s obzirom da je ukrajinski rat, odnosno ukrajinska kriza pokazala koliko je Evropa ranjiva", rekao je on.

Kako je pojasnio, potvrđuje se da je Evropa kontinent rata, jer su dva svetska rata počela na tlu Evrope, kao i da su najmračnije ideje nastale u Evropi.

"Igranje sa konfliktima kao na KiM znači da konflikti odnosno posledice vode ka oružanom sukobu koji ne bi bio lokalni, jer monopolarni svet kao što je bio 90-ih godina ne postoji, kada je postojala samo jedna sila - SAD. Posle rata u Ukrajini postoji nekoliko aktera koji su zainteresovani za stvaranje novih konflikata pa čak i oružanih sukoba", rekao je Bećirović.

 

Dodaje da Srbija poučena iskustvom iz 90-ih godina ne bi ulazila u takve rizike da bi preuzela odgovornost i da bi je neko obeležio kao nekog ko je započeo konflikt.

"Pitanje Kosova nije više samo pitanje Beograda ili Prištine, tu je mnogo aktera i zato mora da se bude oprezan kada se radi o rešavanju tog pitanja. Mislim da je državničku mudrost pokazao Aleksandar Vučić kada je jasno rekao, iako je situacija bila vrlo teška, da je spreman sve da žrtvuje samo da se očuva mir i ta relativna stabilnost, posebno insistirajući na međunarodnom pravu, koje u suštini štiti male države. I kada izgleda beznadežno morate da insistirate na međunarodnom pravu, kao i evropskom putu koji je prilično maglovit ne zbog Srbije već zbog EU. Evropski kontinent mora biti kontinent mira", istakao je Bećirović.

Podseća da je i sama EU nastala kao mirovni projekat SAD i da se kasnije razvila u ono što jeste.

"I to je potrebno, taj mirovni projekat, preneti na Balkan kako bi zaživeo i na Zapadnom Balkanu, čime bi se uradila velika stvar za Evropu, region i ceo svet da postane kontinet mira za sva vremena", rekao je Bećirović.