22. februar 2024 11:44

Vojni pilot Boriša Mandić: Opravdan strah Evropske komisije od napada bespilotnih letelica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vojni pilot Boriša Mandić: Opravdan strah Evropske komisije od napada bespilotnih letelica

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vojni pilot Boriša Mandić izjavio je danas, povodom razmatranja Evropske komisije o postavljanju tehnologije protiv bespilotnih letelica u svom sedištu u zgradi Berlajmont u Briselu, da je Evropska komisija sa razlogom u panici, kao i mnoge institucije i ustanove koje se bave strategijskom politikom, državnom politikom, međunarodnom poltikom.

On je za Tanjug rekao da je razlog za paniku taj što se dobro zna da je Brisel administrativni centar za mnoge centre, agencije, institucije, a da ti dronovi mogu bešumno da priđu, danju i noću, i da snimaju njihove razgovore, čak i kroz prozore da snimaju dokumenta, što bi odalo njihove tajne.

Mandić kaže da se dronovima mogu prikupljati obaveštajni podaci optičkim kamerama, IC kamerama, kao i antenama i uređajima koji primaju na raznim frekvencijama radio komunikaciju, tv komunikaciju, što se, dodaje on, sve aktivno prikuplja i distribuira u centre gde se to analizira i upotrebljava.

Prema njegovim rečima, za špijunažu i napad dronova postoje pasivne mere zaštite putem mreža i antena, kao i aktivne mere zaštite putem uređaja koji njihov rad, let i upravljanje ometaju na frekvencijama na kojima oni rade.

"Tehnika je otišla daleko, ja mislim da se sada vrlo brzo razvija ta protiv dronska tehnika jer su dronovi postali velika opasnost. Umesto da se upotrebljavaju za civilne pozitivne svrhe, oni se zloupotrebljavaju", istakao je pilot.

Komentarišući dronove koji se koriste u rusko-ukrajinskom ratu i ratu na Bliskom istoku, Mandić je rekao da ratna dešavanja u Ukrajini i na Bliskom Istoku pokazuju da će se neki ratovi voditi uz pomoć dronova i bezposadnih letelica zato što su to borbe na distanci, štede se ljudski životi, izvršavaju se zadaci u manjem obimu kao kada bi se delovalo klasičnim oružjem, ali napomenuo da je čovek i dalje faktor broj jedan.

"Te mašine, ti aparati, ipak ne mogu bez faktora čoveka koji sa njima rukovodi, čuva, održava, i sa njima upravlja u vazduhu", naglasio je on.

Istakao je da Srbija ima odlične antidron ometače i sisteme, kao što je Repelent koji je, prema njegovim rečima, jedan od najsavremenijih sredstava za lokaciju i identifikaciju protiv dronskog dejstva, kao i analitiku.

"Šteta što nismo nabavili taj najsavremeniji uređaj Krasuha-4 koji štiti strategijske objekte do 150 kilometara. Repelent ima dejstvo do 30 kilometara, 360 steopeni danju i noću, vrlo moćno anti dron sredstvo koji našoj armiji daje nov kvalitet u borbi protiv dronova neprijatelja", rekao je Mandić.