10. jul 2024 11:00

Vučević: Nova fantazmogorija Kurtija, na KiM ugrožen samo srpski narod

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Nova fantazmogorija Kurtija, na KiM ugrožen samo srpski narod

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Premijer Srbije Miloš Vučević ocenio je danas da su tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o navodnoj ugroženosti, tzv. Kosova izmišljene, istakavši da su na KiM ugroženi jedino Srbi i njihova prava.

"Opet imamo na delu fantazmagorije Aljbina Kurtija koji ne zna ni šta tačno baza podrazumeva. U pitanju su vojne baze Vojske Srbije koje se tu nalaze godinama, i Srbija time ne krši nijedan međunarodni sporazum i dokument, kao ni Rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244. To što Kurti, po ko zna koji put, pokušava da napravi medijsku dramu “kako je tzv. Kosovo navodno ugroženo”, nije ništa do još jednog prodavanja magle njegovim zapadnim sponzorima", rekao je Vučević.

Kako je istako, niti je Kurti žrtva, niti je bilo ko ugrožen osim srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kojem isti taj Kurti uskraćuje osnovna ljudska prava.

"Dakle, jedini koji su ugroženi na Kosovu i Metohiji su Srbi, i to zbog stalnog nasilja, provokacija, pogubnih akcija i medijskih spinova koje sprovodi lično Kurti.

Vučević je ukazao i da ne treba zaboraviti da je Srbija članica Partnerstva za mir, da sarađuje sa NATO, tako da oni vrlo dobro znaju šta isti taj Kurti uskraćuje.

"Njegove tvrdnje su izmišljene, i opet Srbiju lažno okrivljuje i nastavlja svoju jeftinu propagandu. Vojska Srbije će, hvala na pitanju, nastaviti da jača i da se modernizuje, jer ona je garant mira i bezbednosti naše Srbije", zaključio je Vučević.

Kurti je prethodno u razgovoru za CNN zatražio je od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju kako bi vojne baze oko Kosova bile uklonjene.