15. avgust 2024 19:49

Bela kuća: SAD nisu ponudile amnestiju Nikolasu Maduru; Bajden: Podržavam održavanje novih izbora u Venecueli

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bela kuća: SAD nisu ponudile amnestiju Nikolasu Maduru; Bajden: Podržavam održavanje novih izbora u Venecueli

Foto: AP Photo/Matías Delacroix/Matias Delacroix

VAŠINGTON - SAD nisu ponudile amnestiju predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru nakon spornih izbora, saopštila je danas Bela kuća.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da SAD i dalje žele da vide podatke o glasanju u Venecueli, preneo je Rojters.

Izborna komisija je proglasila da je Maduro osvojio treći mandat na izborima održanim 28. jula, dok rezultati koje je prikupila opozicija pokazuju da je pobedio opozicioni kandidat Edmundo Gonzales.

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva predložio je ranije danas da venecuelanski lider Nikolas Maduro raspiše nove izbore, uz učešće međunarodnih posmatrača, kao potencijalno rešenje za političku krizu u toj latinoameričkoj zemlji.

Lula je, takođe, rekao da bi koaliciona vlada mogla da bude još jedno moguće rešenje za krizu nastalu nakon predsedničkih izbora 28. jula, na kojima su pobedu proglasili i Maduro i opozicija.

Bajden: Podržavam održavanje novih izbora u Venecueli

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da podržava održavanje novih izbora u Venecueli.

Bajden je to rekao novinarima nakon što je predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva predložio ranije danas da venecuelanski lider Nikolas Maduro raspiše nove izbore, uz učešće međunarodnih posmatrača, kao potencijalno rešenje za političku krizu u toj latinoameričkoj zemlji, preneo je Rojters.

Liderka venecuelanske opozicije Marija Korina Mačado odbacila je, međutim, mogućnost održavanja novih izbora.

"Izbori su se već desili", rekla je Mačado novinarima u video-pozivu.