17. maj 2024 14:20

Zemlje EU pozvale na ponovnu procenu stanja u Siriji zbog vraćanja migranata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zemlje EU pozvale na ponovnu procenu stanja u Siriji zbog vraćanja migranata

Foto: Shutterstock.com/Sergii Figurnyi, ilustracija

NIKOZIJA - Vlade osam zemalja članica Evropske unije saopštile su danas da je potrebna ponovna procena situacije u Siriji, kako bi se omogućio dobrovoljni povratak sirijskih izbeglica u njihovu domovinu.

U zajedničkoj deklaraciji, zvaničnici Austrije, Češke, Kipra, Danske, Grčke, Italije, Malte i Poljske naveli su da se slažu oko ponovne procene koja bi dovela do ''efikasnijih načina postupanja'' sa sirijskim izbeglicama koje pokušavaju da dođu do zemalja Evropske unije, pošto je situacija u Siriji ''značajno izmenjena, iako nije postignuta potpuna politička stabilnost'', prenosi AP.

U deklaraciji se navodi da bi EU trebalo da dodatno poveća podršku Libanu kako bi se ''umanjio rizik od još većeg priliva migranata iz Libana u EU'', nakon što je ranije ovog meseca EU najavila paket pomoći Libanu u vrednosti od oko milijardu evra sa ciljem da se pojačaju granične kontrole kako bi se zaustavio priliv azilanata i migranata na Kipar i Italiju.

''Odluke o tome ko ima pravo da pređe državne granice zemalja članica treba da donosi vlada relevantne države članice, a ne kriminalne mreže uključene u krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima'', navodi se deklaraciji.

Deklaracija je objavljena dan nakon što je 15 zemalja članica EU javno pozvalo blok da pojača partnerstvo sa zemljama duž ruta kretanja migranata kako bi se migranti sprečili da stignu do zemalja EU.

''Ono što evropski građani žele od nas su rešenja, praktična, realna rešenja koja se mogu primeniti'', rekao je grčki ministar za migracije Dimitris Kairidis.

Kiparski ministar unutrašnjih poslova Konstantinos Joanu rekao je da je agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice već ''uspostavila linije komunikacije'' sa sirijskim vlastima u vezi sa mogućim dobrovoljnim povratkom u skladu sa međunarodnim pravom, dodajući da će povratak migranata u Siriju u početku biti na dobrovoljnoj osnovi, ali da bi se to kasnije moglo razviti u prisilni povratak.

''Da bi se to desilo potrebno je još mnogo toga da se uradi jer vladu sirijskog predsednika Bašara Asada EU ne priznaje'', rekao je on.