17. maj 2024 14:28

Brazilski predsednik neće prisustvovati mirovnom samitu o Ukrajini koji treba da se održi 15. i 16. juna u Švajcarskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brazilski predsednik neće prisustvovati mirovnom samitu o Ukrajini koji treba da se održi 15. i 16. juna u Švajcarskoj

Foto: AP Photo/Eraldo Peres

BRAZILIJA - Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva odlučio je da ne prisustvuje mirovnom samitu o Ukrajini koji je zakazan za 15-16. jun u Švajcarskoj.

Švajcarska vlada je pozvala Lulu tokom sastanka kancelara Ignacija Kasisa i brazilskog ministra spoljnih poslova Maura Vijeire 30. aprila.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u nedavnom intervjuu takođe pozvao brazilskog predsednika da učestvuje na samitu.

Međutim, po mišljenju Lule i predstavnika Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, "nema smisla da brazilski lider prisustvuje samitu koji ne angažuje obe strane u rešavanju sukoba", prenosi CNN Brazil.

Prema brazilskim diplomatskim izvorima, Lula i ministar spoljnih poslova Mauro Vijeira sastali su se ove nedelje i odlučili da delegaciju koja će predstavljati zemlju na samitu neće predvoditi predsednik, a još nije utvrđeno ko će preuzeti ovu ulogu.

Globalni samit mira održaće se u Švajcarskoj od 15. do 16. juna. Ovaj događaj, koji su inicirale Ukrajina i Švajcarska, ima za cilj da pronađe načine za rešavanje međunarodnih sukoba i uspostavljanje održivog mira na planeti.

Očekuje se da će događaju prisustvovati lideri iz preko 150 zemalja, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog društva, dok Rusija nije pozvana.