10. oktobar 2023 15:52

Vlado Radulović: Humanitarna kriza u Gazi je već počela, kriv je Hamas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlado Radulović: Humanitarna kriza u Gazi je već počela, kriv je Hamas

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vojni analitičar Vlado Radulović izjavio je danas da je humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze već nastupila i da će biti još veća, zbog toga što su stanovnicima Gaze uskraćena voda i energenti, a da su pripadnici Hamasa krivi što padaju bombe po Gazi, jer su napali građane Izraela.

Radulović je za Tanjug rekao da je sasvim realna pretnja Hamasa da će ubiti taoce ako počne kopneni napad na Gazu, jer, kako je rekao, posle svega što se dogodilo, Izrael sasvim sigurno neće sesti za pregovarački sto sa Hamasom da ih moli da puste taoce.

"To ne znači da Izrael neće nastojati da oslobodi taoce. Tu imate i državljane drugih zemalja i niko se neće odreći tih ljudi", smatra Radulović.

On je objasnio da je Gaza jedna od najgušće naseljenih oblasti na svetu i da je logično da ima civilnih žrtava kada prosečna avionska bomba od 450 kilograma padne na nju.

"Ne znam zašto upiru prst u Izrael. O tome je trebalo da brine Hamas, jer je Hamas kriv što bombe padaju po Pojasu Gaze, a ne Izrael, jer su oni napali njegove građane", rekao je Radulović.

Podseća da je Izrael dao rok civilima da u roku od 24 sata napuste Gazu, a da ih pripadnici Hamasa koriste kao živi štit.

Radulović veruje da je jedan od ključnih razloga zašto je Hamas pokrenuo napad na Izrael pokušaj Irana da odgovori na otopljavanje odnosa između Izraela i pojedinih arapskih zemalja.

"Abrahamski sporazumi i približavanje odnosa Izraela i Egipta, Bahreina i Izraela, UAE i Izraela i na kraju Saudijske Arabije je ono što Iran nije mogao da dopusti. Da Izrael, sa iranskim arhineprijateljem Saudijskom Arabijom, izgradi bliske odnose ne samo na polju diplomatije i ekonomije, već i na polju odbrane i bezbednosti. To je neprihvatljivo za Iran i ovaj sukob nedvosmisleno će poljuljati odnose kada je u pitanju islamski svet i Izrael. Izrael rizikuje da se vrati eru kada su bili prekinuti svi odnosi sa arapskim svetom", poručio je Radulović.

Dodaje da su vrlo interesante poruke iz Egipta i Turske koje kažu da se palestinsko pitanje mora razrešiti i apeluju da se izbegnu civilne žrtve, ali nisu najavili da će osuditi kopnenu intervenciju, ukoliko do nje dođe.

Radulović kaže da je razlika, u odnosu na ranije slične situacije, u tome što sada ne govorimo o malim grupama koje otvaraju vatru već o izuzetno pripremljenom, vešto koordinisanom napadu koji je išao prvo vazdušnim udarima projektilima i raketama, dronovima kamikazama, bespilotnim letelicama, pa čak i motorizovanim paraglajderima.

"Kod Ešalona bilo je iskrcavanje čamcima na izraelsku obalu, a kao treći je bio kopneni talas gde je išla pešadija Hamasa. Kada sve to vidite, a imali ste nespremne Izraelce s druge strane, onda je bilo jasno da će koncentracija tako obučenih snaga napravite prodore u pojedinim trenucima i do 50 kilometara u dubinu Izraela", objasnio je Radulović.

On dodaje da je, prema dostupnim informacija, situacija sada mirna i da je Izrael očišćen od Hamasovih jedinica koje su vraćene u Gazu, a da se na mestima njihovog prodora u Izrael već koncentrišu artiljerija i oklopno-mehanizovane jedinice, u skladu sa očekivanim ulaskom kopnenih jedinica izraelskih oružanih snaga u Gazu.

Iako je fokus borbi u Pojasu Gaze, Radulović kaže da ne treba izgubiti iz vida tenzije koje su oko istočnog Jerusalima i severni pojas Zapadne obale, naročito grad DŽenin, gde je bilo određene razmene vatre i sporadičnih incidenata.

Ono što je nepoznanica, navodi, je šta je sa Hezbolahom i severnim pojasom Izraela i da li će iz pravca Libana doći do novog otvaranja fronta.

"Kada govorimo o oružanim snagama Izraela, videćete da se najčešće pominje cifra od 170.000 vojnika i 465.000 rezervista. S druge strane, oko 20.000 - 45.000 pripadnika Hamasa, ali na tu brojku treba dodati i pripadnike Islamskog džihada, dobrovoljce koje će da stanu uz Hamas. Neko će reći da je to sasvim dovoljno Izraelu, ali postoji mogućnost da se otvore još te tri tačke", upozorio je Radulović.

Na pitanje kako tumači dolazak američkog nosača aviona u to područje, Radulović je odgovorio da je to poruka regionu da se ne mešaju i da ostave Izraelu da reši pitanje u svojoj kući.

"Iran se ogradio od napada Hamasa, ali pre toga su čitali molitve u parlamentu i imali slavlje na ulicama. Da ne pričamo koliko je Iranska revoluciona garda pomogla sa oružjem i vojnom pojasu Hamasu u Pojasu Gaze. Oni tvrde da nemaju ništa sa napadom, ali se ništa ne dešava u Izraelu bez učešća Irana. Jasno je da je to sukob Izraela i Irana. Imate tu i pitanje Libana, Sirije, šitskih milicija koja su podrška Asadovom režimu u Siriji i naravno, tu je pitanje Egipta. Rizikuje se da se otvori jedan veći front, jer je tu i pitanje Turske i Saudijske Arabije", poručuje Radulović.