9. jul 2024 06:55

Bajden: Smrtonosni raketni napadi govore o brutalnosti Rusije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden: Smrtonosni raketni napadi govore o brutalnosti Rusije

Foto: AP Photo/Susan Walsh

VAŠINGTON - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da smrtonosni raketni napadi na Ukrajinu, uključujući onaj na glavnu dečju bolnicu u Kijevu, govore o užasnoj brutalnosti Rusije.

Bajden je dodao da će Vašington i njegovi NATO saveznici ove nedelje objaviti nove mere kako bi ojačali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, saopštila je Bela kuća.

"Od kritičnog značaja je da svet nastavi da bude uz Ukrajinu u ovom važnom momentu, kao i da ne ignorišemo rusku agresiju", istakao je Bajden, a prenosi Rojters.

U ruskim raketnim napadima na Ukrajinu juče je ubijena najmanje 41 osoba, dok je ranjeno 149, saopštile su ukrajinske vlasti.

Najviše ljudi ubijeno je u Kijevu - 27, među kojima je i troje dece, dok su u glavnom gradu Ukrajine ranjene 82 osobe, saopštila je Služba za vanredne situacije Ukrajine.

U Kijevu je pogođena najveća pedijatrijska ustanova u Ukrajini, kao i privatno porodilište.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je navode Kijeva o namernom napadu ruskih snaga na civilne ciljeve, ističući da je grupni udar na vojne ciljeve u Ukrajini odgovor na pokušaj Kijeva da ošteti ruske energetske i ekonomske objekte.

Rusko ministarstvo navodi da fotografije i video snimci iz Kijeva ukazuju da je do razaranja došlo "usled pada ukrajinske rakete PVO lansirane iz protivvazdušnog raketnog sistema unutar grada".