10. jul 2024 16:13

Blinken: F-16 avioni su na putu za Ukrajinu, leteće ukrajinskim nebom već ovog leta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Blinken: F-16 avioni su na putu za Ukrajinu, leteće ukrajinskim nebom već ovog leta

Foto: AP Photo/Stephanie Scarbrough

VAŠINGTON  - Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

''Najvažnije je da se otključaju ekonomske investicije u Ukrajini. To je posao broj jedan za Ukrajinu i Alijansu, ali to je samo deo paketa koji smo sastavili'', rekao je Blinken u Vašingtonu na forumu na marginama Samita NATO-a.

On je rekao da ''u ovom trenutku'' pošiljka borbenih aviona F-16 koji su obezbedile Danska i Holandija ide ka Ukrajini.

''Oni će već ovog leta leteti nad Ukrajinom'', rekao je Blinken.

On je istakao da je za njega uspeh nezavisna i snažna Ukrajina, integrisana u NATO i Evropsku uniju, i ona koja ''stoji na svojim nogama i ekonomski i demokratski''.

''Ukrajina jeste na tom putu. Imamo obiman paket koji gradi most Ukrajine ka NATO-u'', naveo je Blinken.

Sekretar je ocenio da je ekonomska putanja Ukrajine u ''kritičnom'' stanju, pošto Ukrajina ima kapacitet za rad odbrambene industrije i za sebe i za druge, ali da ''fizičke investicije'' moraju biti zaštićene.

Govoreći o perspektivi odnosa sa Kinom, Blinken je rekao da su SAD mnogo ''investirale kod kuće'', uključujući ifrastrukturne projekte, klimatske tehnologije i mikročipove, kako bi se SAD stavile u snažnu poziciju pred Kinom, dodajući da evropski saveznici rade isto.

''Pored toga, mora se raditi i na približavanju odnosa, na primer kad je reč o odnosima s Kinom. Jasno je da smo sada bliži Evropi nego pre'', rekao je on, i dodao da SAD same imaju oko 25 odsto svetskog BDP-a, a zajedno sa ostalim članicama NATO-a imaju oko 60 odsto.

Ocenio je da je približavanje SAD Evropi i Aziji ''odraz'' onoga što Kina ''bira da čini'' i onoga što Rusija sada radi u Ukrajini.

On je ponovio reči predsednika SAD Džozefa Bajdena da je NATO snažniji, veći i sposobniji nego ikada, i dodao da Alijansa brani demokratske vrednosti, ali i Ukrajinu.

''Saveznici znaju da nije samo reč o Ukrajini i ukrajinskom narodu, već i vrednostima koje nas sve povezuju, kao i drugim zemljama koje žele mir. NATO zemlje brane te vrednosti. Komunikacija s neprijateljem je u redu, ona je važna, jer vam tek onda bude jasno na čemu ste", rekao je Blinken i dodao da ako neko ode u Moskvu u ovom trenutku, to znači da se Putinu stavlja do znanja da Ukrajina, Evropska unija i NATO ne idu nikuda.

Istakao je da je NATO savez 32 zemlje i da je, iz perspektive SAD, važno da se saveznici slušaju, jasno komuniciraju i dođu do konsenzusa.

''Konsenzus koji sada imamo nas ne zadržava, već nas gura napred'', rekao je on.

Blinken je istakao da su nove članice, Finska i Švedska, donele novu energiju i promenile odnos snaga na ''moćan'' način.

''Nordijske zemlje unutar Alijanse imaju veliki uticaj, a izraz toga je odlikovanje koje je predsednik Bajden dodelio Jensu Stoltenbergu. On je uradio veliki posao za NATO'', rekao je Blinken i dodao da će Mark Rute, koji treba da stupi na dužnost generalnog sekretara NATO-a, na ''pravi način preuzeti bakjlu'' od Stoltenberga.

Izrazio je nadu da će Rute nastaviti da sluša članice i graditi jedinstvo i konsenzus svakog dana.

''Ali to se ne dešava samo od sebe, to je produkt stalnog učešća. Mark će to i raditi'', rekao je Blinken.

Lideri NATO-a okupili su se na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa 9, 10. i 11. jula obeležava 75. godišnjicu postojanja.